Земетресение с магнитуд от 4,3 по Рихтер стресна жителите на Пловдив, Асеновград и Садово.

Трусът е регистриран в 20:24 минути, съобщават от Националния институт по геофизика към БАН.

Епицентърът е бил на 5 километра северозападно от Асеновград. Там земетресението е усетено най-силно.

„Разлюля се всичко под краката ни, включително и сградата зад нас и тя се разлюля“, разказа Илияна от Асеновград.

banner

„Аз съм била в Турция, когато стана най-голямото земетресение и от там получих някаква уплаха и само като усетих – бях на чешмата и си миех ръцете и се развиках: Бягайте, бягайте, земетресение. Нашите деца хвръкнаха“, сподели Севгинар Гарип, Долни Воден.

„Същият момент, който стана земетресението и телефонът започна да пищи и от там разбрахме“, допълни Нериман Османова, Долни Воден.

„Усетих го, бях тук в центъра и се разтресоха стени, хората се обърнаха, бяха се изплашили, усети се много силно. Имаше паника“.

Хората в селата около Садово също са притеснени от труса.

„Цялата къща се разтресе. Ужасен шум под земята се чу. Къщата чак на вълни стана. Много се изплаших. Кучетата вън бяха полудели, едва ги укротих“, разказа Ани Димитрова, с. Болярци.

„Около 20:30 часа бях на двора с децата, когато чух силен тътен и всичко около нас започна да се люлее. Към момента нямам данни за щети от земетресението. Но нас през годините често ни люлее земетресение. Ако не всяка година, то поне през година, и с магнитуд от 3,5 до 5“, заяви Станислав Панайотов, кмет на село Кочево.

Последното голямо земетресение в района е преди година край село Крумово с магнитуд от 4,7 по Рихтер. Единствените щети тогава са няколко паднали комина и счупени керемиди на къщи.

При сегашния трус в цялата област няма подадени сигнали за пострадали хора и нанесени материални щети.

„Към момента обстановката е спокойна. Първоначалната уплаха, която е била сред жителите на града, е преминала. Аз обиколих тук най-източната, високата част. Почти вече няма признаци на уплаха. Спокойни са хората, разхождат се“, каза още Димитър Желязков, главен експерт „Управление при кризи и сигурност“, община Асеновград.

До този момент е последвал само един вторичен трус с магнитуд от 2,4 по Рихтер. Сеизмолозите обаче очакват напрежението в земните недра да продължи.бнт

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space