Зачестяват проблеми с машините за гласуване в Пловдив. Пет са вече отказалите устройства, съответно в пет секции в различни райони – 5 и 45 секции в „Централен“, 72 в „Северен“, 61 секция в „Източен“ и 59 в район „Южен“ – съобщи председателят на 16 РИК за Пловдив – град Калоян Сухоруков. По думите му, дефектът който машините дават е неотпечатване на втора разписка.

Същият проблем е отчетен и в 17 РИК за Пловдив Област, където обаче засега официално извън строя са излезли само две машини. Проблемите обаче се решават в движение и трудности няма, увери председателят на комисията Янко Радунчев.

Първата машина, която дефектира днес бе в 72-ра секция в район „Северен“ и там гласуването мина изцяло на хартиени бюлетини. Тя се намира на ул. Еледжик в Професионална гимназия по кожени изделия и текстил „Д–р Иван Богоров“. За всички останали секции изборният ден е започнал без проблеми. Има обаче над 30 неявили се членове на избирателни комисии. Това заяви председателят на 16 – РИК Калоян Сухоруков.
„Машината един път вадеше валидна разписка, а при следващата изважда 1-2 сантиметра и надолу е изцяло бяла. Техникът се е опитал да отстрани проблема, но не е успял.

Между 30 и 50 души са сменените членове на секционни избирателни комисии. От тях не повече от 3-4 са председателите, които не са се явили Бройката не е е притеснителна или извън нормалното. Тези, които не са се явили са заменени“, обясни Сухоруков.

banner

Изцяло на хартиено гласуване e миналa и една секция в Брезово, тъй като машиата там е дефектирала, а техниците не са успели да отстранят проблема. От 17 РИК уточниха, че ако машина успее да генерира бюлетина само за единия избор, а за другия не – то в такъв случай избирателите гласуват за единия избор с машина, а за другия – с хартия. В намален състав работят комисии в Асеновград и Куклен, заради неявили се членове.бнр

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space