303 262 пловдивчани могат да упражнят правото си на глас днес, като за първи път ще гласуват 2 130 избиратели.
За Европейски парламент ще могат да гласуват по-малко хора – 294 249 души. Причината е, че за евродепутати имат право да гласуват само тези, които имат статут на уседналост в страната ни.

На изборите 2 в 1 за Европейски парламент и за Народно събрание най-много са избирателите в район „Централен“, а най-малко в „Западен“.

В секциите в 16-МИР – Пловдив са разположени 456 машини. Машинен вот няма да има само в три секции в Пловдив – една в „Западен“ и две в „Тракия“. Причината е, че избирателите там са под 300 души. Осигурените хартиени бюлетини са 604 500, като 307 000 от тях са за вота за извънредните парламентарни избори.

Четири са разкритите подвижните избирателни комисии за всички шест района на града. Над 70 души са заявили желание да дадат вота си по този начин. И в деня на вота граждани могат да заявяват желанието си да гласуват в тях. Разкритите секции в болници, затвор и арест са 9.

banner

Районната избирателна комисия е готова за изборния ден, съобщи председателят й Калоян Сухоруков. Той подчерта, че въпреки опита от избори 2 в 1 предизвикателство пред членовете на комисиите ще бъде наличието на два различни избирателни списъка и 4 кутии. Причината е, че за да се гласува за български представители в ЕП хората трябва да имат уседналост в България.

За улеснение на гласуването, за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването, в изборния ден е осигурен безплатен транспорт. Заявки за това, от хора с трайни увреждания за превозването им от дома до избирателната секция и обратно се приемат до 17.00 часа на 02.04.2023 г. на телефони: на телефони: 032/962 478 и 0887 484 884.бнр

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space