Необичайна клавирна симбиоза от български и американски пианисти ще прозвучи на 6 юни от 18 часа в Студио 1 на БНР – Пловдив с вход свободен. За първи път на една сцена Джон Томас/ САЩ / и Велислава Стоянова/България/ представят клавирният концерт „BU-TU-BA“. Авторите са впели в названието първите срички на английски на националността на музиката, която ще звучи на събитието – от български, турски и балкански творци. Специален гост на събитието е пианистът проф. д-р Ромео Смилков, който транскрибира и част от представяните пиеси.

Редом до емблематични пиеси от Панчо Владигеров, Димитър Ненов, Марин Големинов, Николай Стойков публиката ще чуе и малко познати творби на турските музиканти Фазъл Сай и Йоздемир Ердоган. Акценти в програмата са „Пиеса във фолклорен стил“ на композитора Иван Спасов (90 години от рождението), изпълнена от д-р Велислава Стоянова и премиерата на I Ноктюрно за пиано на 4 ръце (V. 2024) по песен „Нощ“ (1915) на Петко Стайнов, изсвирени от американския пианист Джон Томас и Ромео Смилков.

Този концерт е продължение на съвместното сътрудничество на пианистите от периода им на специализация по програма на „Фулбрайт“ (2019-2020) чрез Департамент за Следдипломна Квалификация при АМТИИ, Пловдив. Събитието се осъществява с подкрепата на Район Централен – Пловдив.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space