Пловдив отбеляза най-българския празник с тържествено шествие в центъра, литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“ и удостояване с „Почетна значка на град Пловдив“ на учители и директори.

Честването на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Пловдив започна в 9.00 часа в Актовата зала на ХГ „Св.св. Кирил и Методий“ с Химна на България и Химна на българската просвета „Върви, народе възродени“.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов и заместник-кметът по дигитализация, европейски проекти и бизнес развитие Владимир Темелков наградиха изявени директори, учители и педагогически специалисти от училища и детски градини, литератора Марин Кадиев, както и млади учители.

„Изказвам дълбоко уважение пред Вашия труд, защото знам колко много усилия, талант и вдъхновение изисква. Да си учител е призвание. Честит празник!“ – с тези думи кметът Костадин Димитров поздрави наградените учители.

banner

С пламенната си реч, дългогодишният преподавател по методика на литературата в ПУ „Паисий Хилендарски“ Марин Кадиев, който бе удостоен с Почетна значка на Община Пловдив, развълнува присъстващите.

„В този миг празнуват хиляди училища в България и по света, но точно тук се ражда тази знаменита дата и точно тук ще бъде най-големият празник на българската свобода и духовност. Половин век тук съм водил студенти, за да ги уча да преподават. И като влезем в тази зала, чувам гласовете на Тодор Каблешков, на Любен Каравелов, на Иван Вазов, и най-вече на Левски. Това пловдивско училище е дало на България повече, отколкото Софийския университет“, посочи Марин Кадиев и препълнената зала избухна в аплодисменти.

Той завърши емоционалното си слово със стих от стихотворението на Харалампи Харалампиев „Ръката на учителя“:

„Затуй наместо паметник гранитен,

ти в спомените наши си изгрял.

И всеки помни по един учител –

из стръмното ръката му подал.“

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space