С награждаване на заслужили учители и творци, шествие и концерти Пловдив ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В 9 часа в Актовата зала на Хуманитарната гимназия започва церемонията по удостояването с почетна значка на Пловдив на заслужили учители, директори и педагогически специалисти от училища и детски градини и награждаване с грамота на млади учители.

В същия час в храма „Св. св. Кирил и Методий“ пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична литургия.

Час по-късно на площад „11 май“ започва тържеството за 24 май. Слово пред паметника на първоучителите ще произнесе кметът на Пловдив Костадин Димитров, след което ще бъде отслужен празничен молебен и ще бъдат положени венци и цветя.

banner

В 10.45 ч. е началото на шествието по Главната улица към площад „Централен“, което ще се предвожда от мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

Пред бившата сграда на БНБ концерт ще изнесе Сборна духова формация към НУМТИ „Добрин Петков“ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив. На Римския стадион шествието ще посрещнат учениците от фанфарен оркестър при СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

На стълбите на Каменица, пред надписа „2019“, ще се състои тържествен празничен концерт с участието на пловдивските хорове „Детска китка“, Хор на пловдивските момчета и младежи „Стефка Благоева“, вокална формация „Бамбини“, вокална формация „Куклици“; хорове към НУМТИ „Добрин Петков“, камерен хор „Иван Спасов“, дамски хор „Тримонциум“, пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, младежки хор „Отепето“ към Артцентър „Алехандро“, вокална група на Академията на Госпожа Опера. Диригент е проф. Златина Делирадева.

На откритата сцена на площад „Стефан Стамболов“ ще свири Представителен духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов.

Официалната церемония по връчване на почетните значки на Пловдив на 14 млади творци ще се състои в 12 часа в Заседателната зала на община Пловдив.

Празничният ден ще завърши с концерт на група „Тангра“ на откритата сцена пред общината. Началото е в 18.00 часа.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space