Реформи, обобщени в доклад за състоянието на градския транспорт и цялостната транспортна схема предлага за обсъждане в Общинския съвет и гражданите новият заместник-кмет по транспортните въпроси на Пловдив Савина Петкова. След задълбочен анализ се предлага рязко намаление на годишната карта за градски транспорт, две нови автобусни линии, електронно таксуване и други.

Свалянето цената на картата е наложително, убедена е Савина Петкова, защото при сегашната и цена от 500 лв. тя практически не се ползва. Предложението е цената и да се намали на 365 лв. или усреднено – по 1 лев на ден.

Засега не е обсъждано поскъпване на билетите.

Най-наболял е въпросът с въвеждането на електронното таксуване. Работата там е доста напреднала, над 220 автобуса вече са оборудвани с валидатори. Предстои обаче обучение на персонала както на превозвачите, така и от общинска страна за наблюдение и контрол.

banner

Системата ще даде по-вярна картина за състоянието на пътникопотока, натоварването на линиите, от което зависи и степента на субсидията.

Трябва да спрем да мислим, че маршрутните разписания са свещена крава, която не може да се пипа. Вярната картина ще се получи след въвеждането на електронната система, категорична е заместник-кметът.

Да се увеличи общинския персонал от контрольори също е въпрос на дневен ред, допълва Савина Петкова. Сега хората са едва 23, а нуждаем се от още, казва тя.

Плътните проверки в автобусите са необходими, за да не се изкушават гражданите да пътуват гратис.

Друг акцент в транспортната схема на Пловдив е възстановяването на общинския превозвач в лицето на „Екобус“. Предвижда се създаването на нови две градски линии с номера 103 и 104.

Генералния план за организация на движението изтича в края на тази година, тепърва трябва да се работи усилено в това направление.

„За два месеца и половина в ресора съм направила всичко възможно в положителна посока. Изготвен е доклад, в който в 9 точки са набелязани главните проблеми за решаване. Имаме подкрепата на кмета и общината, но нещата са натрупвани и не може да се разрешат с магическа пръчка. Транспортните схеми, инфраструктура, светофарни системи и регулиране на трафика са съществена част от обществената сигурност. Знам къде са болките и на гражданите, но и на превозвачите. При тях основно е липсата на кадри. Там вече хронично липсват шофьори, монтьори и друг персонал. Отделен проблем е, че градът е разкопан, а ремонтите вървят много бавно“ – признава Савина Петкова.

Не бива заради някои неуредици да се слага общо клеймо колко ужасен е градския ни транспорт – настоява заместник кметът.

Всички идеи за реформи в сектора ще бъдат скоро обобщени и качени в сайта на общината за свободно обсъждане, а след това предадени за конкретни решения в Общинския съвет.бнр пловдив

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space