Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри 9-тото издание на един от най-големите фестивали в България – „Народен събор Пловдив“.

„Няма как да не ти трепне отвътре, рукне ли родопска песен. С професор Дженева, Валя Балканска и Петър Янев, на които благодаря от сърце за космическата музика, имаме удоволствието да ви поканим на Народен събор Пловдив. Започнахме днес, продължаваме до неделя. Елате. Красиво е“, призова снощи кметът след откриването.

Над 4000 гайдари, певци и танцьори от цялата страна ще ни завладеят с автентичния си дух и заразителна енергия в периода от 17 до 19 май, когато парк „Лаута“ ще се превърне в истински рай за любителите на автентичните традиции, завладяващи мелодии и спиращи дъха танци.

В народните веселби ще се включат Николай Славеев, орк. „Млади тракийци“, формация „Наздравица“, ансамбъл „Тракия“, ансамбъл „Родопа“, „Големите гайди“, ПостАрт с танцова интерпретация на „Време разделно“, множество ансамбли, танцови и певчески състави, детски градини, училища и много други.

banner

Запазената марка на „Пловдивския събор“ – дългоочакваните големи хоротеки на открито, отново ще бъдат неразделна част от събитието и ще дадат възможност на майсторите на народните танци да покажат уменията си през трите дни.

И това не е всичко! Освен богатата програма на сцените, фестивалът ще предложи много други забавления – автентични майстори-ковачи ще демонстрират пред гостите тайните на ковашкия занаят, учители по народни инструменти ще предадат опита си на желаещите да пробват тъпан, гайда, кавал или гъдулка. Хайдушки кътове с демонстрации, огромна алея на занаятите, вкусни български ястия и фермерски продукти ще потопят посетителите в магията на българския фолклор.

За децата са предвидени грънчарска работилница, въжен парк, битови детски центрове, и кошара с малки козички, при които могат да влязат.

Дясната лента на бул. „Санкт Петербург“ ще бъде свободна за паркиране. Молим шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост. Ще бъде извършван постоянен видеоконтрол с камери за скорост.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив е част от Културния календар на града за 2024 година.

„Народният събор“ се организира с подкрепата на администрацията на Район „Тракия“, ОД на МВР – Пловдив, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, ОП „Чистота“, ОП „Градини и паркове“, ОП „Организация и контрол на транспорта“, „Общинска охрана“ и Доброволно формирование „Пловдив 112“.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space