Традиционните, но позабравени български сортове вино набират все по-голяма популярност. За първи път български вина бяха представени на най-голямото световно изложение за вино и спиртни напитки в Дюселдорф.

В тези почивни дни гостите на Пловдив ще могат да дегустират качествени вина в 10-то юбилейно издание на фестивала „Вино и гурме“.

43 винопроизводители и 12 – на гурме храни участват във форума тази година. Представени са всички винарски региони – от Врачанския Балкан до Мелнишко, и от живописния Сакар до Розовата долина.

„Правят се все по-добри и по-добри вина от нашите сортове, дава се шанс по един модерен начин да бъдат изразени техните красиви и специфични характеристики, защото хората, особено хората от чужбина се интересуват какво ражда нашата земя и какво правят нашите винари“, каза Кирил Николов – винопроизводител от Перущица.

banner

„За Видин специфичен сорт е гъмзата, който си е местен сорт… става хубаво леко вино“, обясни Емил Георгиев – технолог на вино от Видин.

Тази година при оценяването, гласът на посетителите е с по-голяма тежест – ще могат да гласуват онлайн за любимо вино и вкус.

„Българските вина за нас са червените вина, не знам защо е така, но когато всички говорят за българско вино се подразбира да е червено“, сподели Мария от Великобритания.

„Пристигнахме в България да разгледаме всичко, да пробваме, вино да опитаме“.

За 10-годишната си история, фестивалът е създал и благородна традиция.

„5% от приходите ще бъдат предназначени за стипендии на млади хора които изучават специалността туризъм които ще ни помагат по време на дефилето“, каза Любозар Фратев – „Съвет по туризъм“.

Фестивалът в Стария Пловдив ще продължи и в неделя.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space