“Имахме в рамките на МС дискусии и утвърждаване на два важни акта. Единият е постановление на МС, което решава проблеми с промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г. и вторият акт е решение на МС, който конкретизира мерки за уреждане на взаимоотношения в сектор “Енергетика”. По отношение на постановлението – предлагат се одобряване на промени в бюджета на Министерството на енергетиката с дофинансиране 1 млрд. 580 млн. лева. Целта на тези средства е придобиване на вземанията на Българския енергиен холдинг и на “Булгаргаз ЕАД” и на “София”. За целта трябва да се получи положително решение за режимите на държавана помощ от страна на ЕК.”

Това заяви енергийният министър Румен Радев относно решения на Министерски съвет, които са взети днес.

“Това постановление решава следния казус. Имаме в огромен размер натрупани задължения от страна на Топлофикация София към енергийния сектор за газови доставки. В годините натрупваните задължения бяха и прехвърляни от страна на Булгаргаз към БЕХ. Това доведе до задължения та към БЕХ. Останалата част се натрупваше като салда към Булгаргаз и към 31 декември сумата наближаваше 800 млн. лева.Връщаме ликвидност в сектора с това постановление. По отношение на РМС-то коментираме разпределението на сумите, влезли в сектора, така че да решим оперативните въпроси.”

“По отношение на Фонда за сигурност ние и към момента имаме над 430 млн. лева налични, за да можем да реализираме задачите си по изпълнение на подкрепата си за битовия потребител от 1 юли 2024 г. Това използване на средства през целево събиране на вноски има своето продължение и не е компрометирано”, подчерта Радев.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!