Община Пловдив може да развали договорите на транспортните фирми, но няма план Б

"Този 1 млн., който днес бе гласуван за подпомагане на превозвачите, няма да оправи проблемите на градския транспорт. За мен не беше правилно с превозвачите да си говорим през медиите и да говорят за стачки. Да, предложението беше за 3 милиона, но се надявам държавата също да отпусне средства за компенсиране на бизнеса в ковид кризата". Това заяви кметът на града Здравко Димитров.

"Правим ежедневни проверки на транспортните фирми в Пловдив. Глобите са големи. И този 1 млн. може и да не стигне. Събирането е трудно и по договор ние не можем да си ги вземем от компенсациите, които плащаме. Ако бъдем стриктни, може да се стигне до разваляне на договорите, но тогава нямаме план Б. Няма готова фирма в България с 250 автобуса и 500 шофьора, която да вкараме веднага да обслужва градския транспорт в Пловдив.

Работим по идеята за общинско предприятие за градския транспорт, но това е много скъпо и не може да стане веднага. В момента работим по проект за две общински линии с електробуси. Само това ще струва 20 млн. лв. Очакваме в най- скоро време една от големите фирми, производители на електробуси да пристигне в Пловдив за тестване. Нашата идея е да пуснем две линии- едната от Тракия през центъра, до Английската гимназия, а другата от Беломорски, през центъра до район "Северен", коментира ресорният зам.-кмет по транспорт Тодор Чонов.

Banner 468 x 60 px