Destiny

Пожарникарите от Пловдив загасиха 16 пожара за 24 часа

Общо на 27 сигнала за произшествия са реагирали през изминалота денонощие звената по пожарна безопасност в пловдивска област. 

Ликвидирани са 16 пожара, като с преки материали щети са само 3 от тях.

Припомняме, че вчера по обед небрежност с боравене с открит огън стана причина за пожар в Шекер махала. Неправилна експлоатация на газова бутилка унищожи близо 300 кв. м покривна конструкция, домашно имущество, дрехи и и техника на няколко домакинства. Лек автомобил се е запалил в Кричим. Сигналът е получен малко преди 19 часа в неделя. Причината е техническа неизправност.  Огънят се разпространил бързо по сухи треви в близост до превозното средство. Бързата намеса на огнеборците в Стамболийски е спасила  5 декара овощни насаждения, съобщава monitor.

Екип на пожарната служба в Карлово е реагирал на сигнал за пожар в стая на административна сграда на територията на община Сопот. Увредено е канцеларско имущество. 

Високите дневни температури и продължителното засушаване в съчетание с небрежното човешко поведение рязко увеличават вероятността от възникване на запалвания с последващи пожари в тревните площи. През уикенда пожарникарите са реагирали на  28 сигнала за горящи храсти, треви, стърнища, отпадъци и открити площи

Практиката показва, че стопаните на дворове, градини и селскостопански имоти прибягват към огъня като средство за почистване на сухата растителност, без да си дават сметка, че тя е основен път за разпространение на пламъците. Наличието на вятър създава допълнителен риск. В извъннаселените места най-често запалванията се предизвикват от хвърлена неизгасена цигара или клечка кибрит или от палене на огън на пожароопасни места. Очаква се седмицата да бъде суха и гореща, което допълнително ще усложни пожарната обстановка в региона.

Banner 468 x 60 px