Destiny

Около 37% от хората в Пловдивска област са ваксинирани или са преболедували COVID-19, тревожна е ситуацията в „Столипиново"

Около 37 процента от населението на Пловдивска област вече е ваксинирано с първа игла или е преболедувало COVID-19. През имунизационните кабинети седмично преминават над 6000 души.

Имунизацията в ромските квартали обаче буксува. Затова от Районната лекарска колегия в Пловдив излязоха с апел и кампания за масово ваксиниране.

В деня за имунизация през кабинета на д-р Цигаровски минават 12 души, на които им е поставена първа игла.

Според наблюденията на личните лекари от месец на месец интересът към ваксините намалява, а провитоепидемичните мерки почти не се спазват.

От Регионалната здравна инспекция в Пловдив отчитат, че поставените до момента ваксини в областта са близо 185 000. При почти 90 хиляди ваксинационният цикъл е завършен.

"Около 47 процента от ваксинираните са хора от 60 до 90-годишна възраст, така че по този показател стоим добре в страната", заяви д-р Аргир Аргиров - заместник-директор на РЗИ-Пловдив.

Тревожна е ситуацията в квартал „Столипиново", където интересът към ваксините е твърде слаб.

Здравните специалисти се надяват с началото на учебната година да се засили интересът към ваксиниране от страна на ученици и студенти.bnt

Banner 468 x 60 px