Водят се дела за акциите на Пловдивския панаир, те са и трябва да бъдат собственост на държавата. Това е ключов за държавата актив, който трябва да бъде запазен.

Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на брифинг във Варна след среща с кмета на града Благомир Коцев и с председателя на Общинския съвет Христо Димитров.

“В момента ние не очакваме от община Варна и от Областната администрация крайно решение, защото имаме съдебен процес, но за нас е важна и моралната декларация, която би могла да бъде направена, как Варна си представя развитието на този ключов актив и връщането на акциите”, каза Богданов.

banner

Министърът подчерта, че изобщо не се коментира плащане от страна на държавата, защото акциите на Пловдивския панаир са предоставени безвъзмездно на варненската община. Богданов допълни, че както са предоставени, така трябва да бъдат върнати.

Думите му потвърди и кметът Благомир Коцев: “Акциите на община Варна от Пловдивския панаир трябва да се върнат на държавата”.

Пловдивският панаир трябва да бъде запазен като национално богатство и да се развива. Попадайки в частни ръце и ставайки съучастник в една скрита приватизация, не е нещо, в което Варна иска да участва”, категоричен е Коцев.

Община Варна притежава 16 314 400 акции, или 29% от капитала на “Международен панаир Пловдив” АД.

Министър Богданов заведе дело от името на държавата и след съдебно решение наложи запор върху тях. Съдът потвърди спирането на вписването на апорта на акциите от община Варна към дружеството “Пълдин туринвест”. Това означава, че до края на производството акциите от Пловдивския панаир няма да отидат в частното дружество.

По казуса има решение и на Общинския съвет, което от години не е изпълнено, нужно е ново решение, което да го отмени.

Още с встъпването си в длъжност министърът на икономиката и индустрията разпореди пълен правен анализ по казуса с Пловдивския панаир. По-късно Министерският съвет му възложи да извърши всички възможни действия в защита на държавния интерес.

В средата на миналото лято беше предявен иск за признаване на собствеността на държавата върху акциите, като към настоящия момент с влезли в сила определения са уважени и двете искания за спиране на вписването на апорта в Търговския регистър и за налагане на запор на акциите.24 часа

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space