Завършване на започнатите обекти и започване на нови инфраструктурни проекти, инвестиции в образователната система, развитие и благоустройство на градската среда, проектиране на паркове и зелени системи. Това са само част от приоритетите в Бюджет 2024, които кметът на Пловдив Костадин Димитров очерта по време на общественото обсъждане на финансовия план на Общината.

„Целта е плавно преминаване от стар към нов мандат и начало на нови проекти“, заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров.
Заместник-кметът по финанси и стопански дейности Женя Петкова напомни, че най-важните признаци на един бюджет са приходната и разходната част.
„Считам, че финансовата рамка трябва да се оценява в края на бюджетната година по това дали е изпълнила целите си и заложената приходност и разходност“, коментира тя.
Петкова представи основните параметри на бюджета на Пловдив, като допълни, че в него се акцентира на дисциплина, сигурност и приближаване до реалните приходи.
Пловдив ще разполага с 683 918 800 лева, като 383 772 473 лева са приходите от дейности, делегирани от държавата, осигурени от централния бюджет. Приходите от местни дейности са в размер на 300 146 327 лева. Тази стойност е базирана на приходосъбирането през 2023 г., когато Общината е събрала собствени приходи за 213 млн лева, което е изпълнение от 66 % – близо 78 млн. лева по-малко от заложените параметри.
Кметът Костадин Димитров представи капиталовата програма, която възлиза на 123 375 273 лева, като допълни, че тя изразява визията на общинското ръководство за развитието на Пловдив.
Той изброи част от обектите, които са включени в нея – 5 301 033 лв. за „Модър-Царевец“, 3 364 000 лева – за бул. „Хаджи Димитър“ и 2 926 554 лева – за ул. „Владая“, като 1 милион от тях са от държавата.
Други значими инфраструктурни проекти, които ще се финансират от капиталовата програма, са Голямоконарско шосе, „Кукленско шосе“, бул. „Северен“, Дондуковата градина и контактната й зона, плувният комплекс с 50-метров басейн в парк „Отдих и култура“, стадионите „Христо Ботев“ и „Локомотив“, сградата на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, ДГ „Майчина грижа“, ДГ „8-ми март“, детска ясла и детска кухня в квартал „Съдийски“ , СУ „Константин Величков“, спортният комплекс на езиковите гимназии, зоната около Художествената галерия на ул. „Съборна“ и реставрация на фасадата на филиала на Етнографския музей.
Кметът Костадин Димитров припомни и обектите, които се изграждат със средства от държавата – стадион „Локомотив“ – с 41 милиона лева, стадион „Христо Ботев“ – с 33 милиона лева, Голямоконарско шосе – с 9 милиона лева, както и изграждане на нова улична мрежа със свързваща инфраструктура в район „Тракия“, основен ремонт и благоустрояване на кино „Космос“, чийто проект ще бъде представен до дни, реконструкция на ул. „Славянска“, на ул. „Генерал Колев“, Античен форум „Филипопол“, основен ремонт и консервация на къща „Ламартин“.

„Ще положим усилия да имаме по-голямо финансиране на инфраструктурни обекти от европейски проекти. Нашата цел е да направим крачка напред и да усвоим колкото може повече средства от Европа“, отбеляза кметът на Пловдив Костадин Димитров.
Най-много средства от разходната част – 41%, са предвидени за сферата на образованието, а ресорният заместник-кмет Владимир Темелков обясни приоритетите и проектите пред екипа му.
Местните данъци и такси няма да се увеличават, но ще има актуализация на таксите за технически услуги, административни такси, управление на общинско имущество, разрешения за строеж.
За пръв път общественото обсъждане на бюджета на Община Пловдив се провежда в почивен ден. Освен граждани, на него присъстваха председателят на Общински съвет Пловдив Атанас Узунов, заместник-кметовете и районните кметове на Пловдив, общински съветници, експерти. Водещ на дискусията бе секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева.
Присъстващите дадоха предложения, отнасящи се до изграждането на нова сграда на Математическата гимназия, ремонта на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, изработване на интегрирана онлайн платформа и дигитализация на услугите на Община Пловдив, проектирането и изграждането на нови велоалеи, довършването на зоологическата градина и други.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!