Миникораловият риф в музей в Пловдив е застрашен от изчезване

Единствената у нас ценна колекция от корали, която се намира в Природонаучния музей на Пловдив, е на път да загине. Причината - специализираната лампа, с която се осветяваше миникораловия риф, се е повредила, а заради двукратното затваряне на музея заради Ковид кризата, няма достатъчно пари да бъде купена нова.

"В резултат на това че изгоря лампата, част от коралите загинаха", каза пред БНТ директорът на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров.

Така от около 70 вида корали, в момента са останали едва 20.

"Част от тях са в добро състояние, тези които не изискват специализирана светлина, но повечето красиви, интересни корали ги загубихме. В момента преместихме една лампа от друг аквариум, който не е за корали, а е за риби и условията не са изобщо подходящи. Може би с изключение на 3-4 вида, които не са претенциозни към светлината, останалите със сигурност ще загинат", каза Тодоров.

Колекционери вече са обещали да дарят нови корали. На този етап обаче това е безмислено, тъй като от музея не могат да осигурят подходящи условия за тяхното развитие.

"Проблемът е ,че не можем да закупим лампа,понеже приходите ни драстично намаляха спрямо предходната година са спаднали с около две трети. Средно около 2000 лв. струва такова осветително тяло", каза директорът на Природонаучния музей в Пловдив.

От музея се надяват с помощта на дарители да набавят необходимата сума, за да може посетителите отново да се радват на любимия си мини коралов риф.

 

Banner 468 x 60 px