Политическото и професионалното ръководство на Министерството на вътрешните работи (МВР) категорично заставаме зад професионално взетото решение на полицейския служител да използва огнестрелно оръжие по отношение на лице, за което има данни, че е извършител на тежко умишлено престъпление, а именно грабеж. Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

Повод за коментара му е инцидентът от преди дни, при който 18-годишно момче почина в болница, след като беше простреляно от полицейски служител, при преследване след грабеж.

Има данни, че това лице е част от група, която е заплашвала жертвите си с огнестрелно оръжие, каза още Калин Стоянов. „На следващо място полицаят е използвал огнестрелното оръжие, след като многократно е отправил вербални предупреждения да преустанови бягането. Огнестрелното оръжие е използвано след като служителят е произвел предупредителни изстрели“, обясни министърът.

banner

Данните за грабежа са подадени от три лица, които са използвали сила и заплашване, отнели са дамска чанта, а жертвата казва, че едно от лицата твърди, че има огнестрелно оръжие. Всичко това се подава до дежурните екипи, припомни министърът на вътрешните работи.

Около 5:00 часа се подава сигнал от охранител на бизнесцентър от район, от който са се изтеглили въпросните лица. Патрулна двойка отива на място, засича лицата, установява, че те се качват в автобус. След подаден звуков и светлинен сигнал автобусът спира и отваря вратите, при отварянето, лицата тръгват да бягат. Едно от тях е задържано в автобуса, другите двама бягат и полицейски служител тръгва след тях. След като двамата се разделят започва всичко с предупрежденията и предупредителните изстрели. Полицейският служител е стрелял с лично оръжие, за което за момента, по образуваното дисциплинарно производство, той евентуално ще понесе административна отговорност, поясни Калин Стоянов.

Министърът уточни още, че в случая полицаят е носил и служебното и личното си оръжие, но се изяснява дали служебното му оръжие е изпаднало при преследването на момчето.

Законът за МВР дава възможност на служителите да използват оръжие и в случая той се е базирал на точка 3, която му дава такава възможност по отношение на лице, което е извършило престъпление, бяга и отказва да се подчини, каза още министър Калин Стоянов.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!