„Ние няма да подкрепим решението за прекратяване на забраната за внос на украинско зърно. За нас то представлява предателство на българския национален интерес и провокация към Европейския съюз и към общите ни интересите в общия ни европейски дом.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

„Искам да се спра първо на българския национален интерес като най-важен. Какви са аргументите на вносителите – че това решение би помогнало на бюджета, защото се събира повече ДДС. Че това решение ще намали инфлацията и ще има социален ефект, защото ще намалеят цените на хляба и хлебните продукти. Това са безсмислени и несъстоятелни аргументи, не са верни и няма да се случат“, каза тя.

На първо място, Нинова посочи, че след разговор с асоциацията на хлебопроизводителите, те са заявили, че не използват украинско зърно за производство на български хляб и производни продукти. При това, дават аргумент, не искат да използват украинско зърно, защото ги е страх, че ще си замърсят производството с продукт, който не отговаря на европейските изисквания.

banner

На второ място, изтъкна тя, че експертите на БСП са сравнили два периода – такъв, в който е имало забрана за внос на украинско зърно и такъв, в който е нямало, и са установили, че разлика в цените на хляба няма. „Т.е. аргументът, който чух и от Кирил Петков, че това ще намали цените, е напълно несъстоятелен“, подчерта Корнелия Нинова.

„Трето, вчера чухме аргумент, че ако се разреши вносът на слънчоглед и се натоварят достатъчно мощностите на „оливарите“, това ще донесе повече приходи в бюджета. Днес вносителите сами отхвърлихте този аргумент. Поне два пъти чух, че става въпрос за износ на олио. Производителите на олио имат много договори за износ и това допълнително количество от Украйна им трябва да запълнят този капацитет, той не е за българския пазар. И сега, има ли някой грамотен човек, който да не знае, че при износ не се плаща ДДС? Какво ДДС ще съберете от износ на олио? Отиде ви и втория аргумент в канала“, каза още лидерът на БСП.

„Що се отнася до провокацията към Европейския съюз, едва ли някой се съмнява, че Полша е една от най-ревностните подкрепящи Украйна държави в тази война. И въпреки това, Полша е начело на това обединение на държавите от Източна Европа, които защитават националния си интерес. Е, как може да има такива правителства, които са солидарни с Украйна, но когато опре до националния им интерес, ясно и категорично да заявят, че няма да подкрепят такова решение. Нещо повече, обявиха, че дори Европейската комисия да отмени забраната, те ще въведат национална такава“, посочи Нинова.

И се обърна към управляващите: „Е, добре, какво правите? Кого провокирате? Нашите естествени съюзници по тези въпроси по защита на нашия национален интерес, независимо от различията ни по темата за войната в Украйна? Провокирате този източноевропейски блок, а знаете, че когато сме заедно с други европейски държави, сме по-силни. Те ще си решат въпроса с национални забрани? А България?“

Тя се обърна с въпрос към вносителите: „Представете, че се случи изказването на еврокомисаря по земеделието и Европейската комисия удължи забраната. Питам мнозинството в парламента и правителството, ако днес вземете решение за вдигане на забраната, а Европа я продължи, ще си отмените ли решението? Ще наложите ли национално решение, в разрез с това на Европейската комсия? Ще покажете ли характер да си отстоявате решението и да се противопоставите на европейското? Не, ще подвиете опашка.“

Нинова цитира и министъра на земеделието, който заяви: „Зърното на Украйна не отговаря на изискванията за производство на европейските норми. Притесненията на Европа са основателни.“

„И тук поставям третия въпрос. Ако тези притеснения са основателни, ако са засилени мерките за контрол за радиоактивност, тежки метали и т.н., сигурни ли сте, че този контрол и органите, които го изпълняват, ще си свършат работата? Защото колко закони сме приемали и след това виждаме, че няма никакво изпълнение по тях надолу по веригата. Стои и въпросът за здравето на европейските граждани“, предупреди бе Корнелия Нинова.

„Остава още един аргумент – геополитическият. Вие казвате: „Да, знаем, че ще бъде проблем за България, но сме солидарни с украинския народ.“ Ние, от „БСП за България“, искаме на първо място да сме солидарни с българския народ, като сме показвали и солидарност и съпричастност към страданията на украинския народ, приемайки бежанци и изпращайки хуманитарна помощ“, подчерта лидерът на БСП.

И призова, в този случай, на първо място да се постави българският национален интерес, българската икономика, българското земеделие и българското производство. Нинова обясни, че ако Европейската комисия наистина се кани да отпусне експортна субсидия за украинско зърно, това означава, че то ще стане още по-евтино и ще е в ущърб на българските производители, които и без това получават по-ниска субсидия от европейските производители.

„Ако вземете днешното решение, то ще има огромно политическо значение. Защото наистина ще видите протестите и претенциите на българските производители. Има европейско значение, защото ще забиете нож в гърба на тези държави, които четири пъти сте лъгали, че заедно ще се борим срещу дъмпинга и ще си защитаваме интереса. Има и социално значение, защото всичките ви лъжи, че от това решение ще паднат инфлацията и цените, ще лъснат само след месец, ако го вземете. Проявете разум и отговорност към европейския ни общ интерес и българския национален интерес и нека отхвърлим това решение“, каза в заключение Корнелия Нинова.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!