Седми състав на Апелативен съд – София, в който влизат съдиите Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева, е освободил предсрочно от затвора обвинен за атентата с гранатомет срещу Алексей Петров, пише „Труд news”.

На 29 май т. г. украинецът Роман Логвиненко е освободен две години и половина преди да изтърпи десетгодишната присъда за неуспешния атентат срещу бившата барета Алексей Петров.

През октомври 2015 г. група от четирима украинци пробваха да убият Алексей Петров на метри от дома му в „Лозенец“ като тогава използваха гранатомети. Петров оцелява, защото се е движил в брониран автомобил, по-късно той обявява парична награда за информация за атентаторите. Така се стига и до задържането и обвинението на Логвиненко, който е бил организатор на атентата. Тримата му съучастници – Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков не са открити.

banner

Преди четири месеца Софийският градски съд отказва условното предсрочно освобождаване на атентатора Логвиненко.

Срещу това се обявяват и от Софийска градска прокуратура, както и от затворническата администрация, според която най-малко още шест месеца трябва да следят поведението на затворника, за който, макар да е полагал труд, няма отчетливи данни да се е променил до степен, че да получи условно предсрочно освобождаване. Въпреки това в края на май т.г. тричленен съдебен състав – Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева, е мотивирал на цели осем страници защо украинецът трябва да бъде пуснат предсрочно. След като излиза от затворническото общежитие в Казичене, Логвиненко е експулсиран от страната. Три месеца по-късно неизвестен прострелва смъртоносно Алексей Петров.

Разследващите убийството на бившата барета ще проверяват и версията, че в организацията и извършването на престъплението от тази сряда отново няма украинска следа.

Председателят на съдийския състав Николай Джурковски демонстрира завидно самочувствие при попълването на годишната си имуществена декларация пред Инспектората на Висшия съдебен съвет през 2019 г. Тогава съдията от Апелативния съд декларира три влога от по 25 000, 25 003 и 30 003 лв. Любопитно е, че като източник на последната сума са посочени: „трудови възнаграждения и ОБИЧАЙНИ ДАРЕНИЯ“. В декларациите през следващите години, съдията отново декларира „обичайни дарения“, но този път с уточнението, че са „в полза на децата“.

Вторият член на съдебния състав е съдия Александър Желязков, заместник-председател на Апелативния съд в София и председател на Наказателна колегия. Избран е на поста преди 11 месеца. Става съдия през 2015 г., когато е извършен неуспешният атентат срещу Петров. Дотогава съдия Желязков е бил адвокат в Стара Загора.

Интересно би било съдебният състав да разясни пред обществото публично мотивите за предсрочното освобождаване на атентатора срещу Алексей Петров. Вече за всички е ясно, че магистратите трябва да говорят не само с решенията си.

Двама от тримата съдии освободиха предсрочно и Йожи от „Наглите“

През 2020 г. съдиите Николай Джурковски и Емилия Колева, в състав със съдия Величка Цанова, освободиха условно предсрочно и Ивайло Евтимов – Йожи от групата за отвличания „Наглите“.

През 2014 г. Ефтимов беше осъден на 18 години затвор за участието си в отвличанията, а отделно от това имаше и присъда за кражба. За да освободи предсрочно Ефтимов, апелативният съд е оценил не само това, че е изтърпял повече от половината от наказанието, а още поведението му в затвора, получените награди и отношението към извършените престъпления.

Както при случая с атентатора срещу Алексей Петров, съдия от СГС отказва освобождаването на един от членовете на групата за отвличания, но съдиите от Апелативен съд – София пускат предсрочно затворника

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space