Русия ще увеличи своите сили по западните си граници след присъединяването на Финландия към ръководения от САЩ алианс НАТО, обяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу пред управителния съвет на ведомството, предаде Ройтерс.

Според Шойгу Полша, която е член на НАТО, вече е обявила планове за укрепване на военните си и той очаква значителни сили и въоръжение на военния алианс да бъдат разположени във Финландия, чието включване в него почти е удвоило дължината на сухопътната му граница с Русия.

Шойгу нарече влизането на Финландия в НАТО и бъдещото присъединяване на Швеция “сериозен дестабилизиращ фактор”.

banner

Двете скандинавски държави се отказаха от неутралитета, който поколения наред поддържаха по време на Студената война, за да поискат членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна в началото на миналата година, отбелязва Ройтерс.

Руският министър на отбраната каза, че Полша е обявила намерението си да изгради най-мощната армия на континента и се е превърнала в “главния инструмент на антируската политика на САЩ”.

Шойгу отбеляза, че числеността на военните части на НАТО, идващи извън региона, които са разположени в Източна Европа, се е увеличил два и половина пъти от февруари миналата година насам и сега те са общо 30 000 души.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!