1200 тира са били заловени да кръстосват пътищата на страната със скапани гуми от началото на 2022 г. досега. Това казаха за „Телеграф“ от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (б.р. – широко позната като ДАИ) във връзка с въпроси на изданието за техническото състояние на тежкотоварните камиони на фона на катастрофата с камион на фирма на популярния ямболски бизнесмен Динко Вълев на АМ „Тракия“.

Тогава проверка в публичните регистри показа, че камионът e без валиден технически преглед, без застраховка „Гражданска отговорност“, а освен това и дължи пари за тол такси. На място бе установено и че гумите на камиона са в тежко състояние, а една от версиите е, че обръщането му е станало именно след спукване на гума.

Проверки
По данни на ДАИ от началото на 2022 г. досега у нас са хванати 3644 технически неизправни камиона, като в около 1200 от случаите проблемът е бил с гумите – те са били износени, разкъсани, срязани или дълбочината на протектора им не е в съответствие с изискванията на закона. Инспекторите на ДАИ са установили 1164 камиона, управлявани след изтичане на стикера за годишен технически преглед, някои от тях с месеци и дори години.

banner

Друго нарушение, което води до сериозен риск за безопасността на движението, е претоварването, тъй като то увеличава масата на камиона и прави спирането много по-бавно и спирачният път много по-дълъг в случай на екстрено спиране за избягване на катастрофа. В случаите на неправилно разпределен товар пък рискът е камионът да се преобърне. Въпреки масовото убеждение, че камионите карат претоварени, това не личи от статистиката на ДАИ. От началото на 2022 г. са хванати по-малко от 400 нарушители, при положение че на пътя са направени общо над 68 000 проверки.

Почивки
Сред другите най-често срещани нарушения на камионите на пътя са преумората на водачите, която носи риск от заспиване на пътя и фатални катастрофи. Над 3400 пъти инспекторите на ДАИ са хващали водачи, които не са спазили законовото изискване за време за шофиране, прекъсване и почивка. Сред другите нарушения свързани с това, са управление без валидна тахографска карта, управление с карта на друг водач, както и липса на данни от тахографа в архива на превозвача.

Санкции
През 2022 г. при извършените проверки са съставени 13 895 акта срещу водачи и фирми, извършващи превози на товари. Издадени са 13 864 наказателни постановления, с които са наложени глоби и имуществени санкции в размер на 6 972 650 лв. Още 6307 акта са написани от началото на тази година. Глобите по наказателните постановления от тях са за 1 292 000 лв.

Висим с половин милион лева за винетки и тол
И докато ДАИ с ограничения си ресурс от около 200 инспектори пише актове, колкото може, то при Агенция „Пътна инфраструктура“ глобите се трупат електронно като лавина, независимо от способността на институцията да ги събира. За първите шест месеца на 2023 г. са заплатени 66 918 броя компенсаторни такси от тежкотоварни автомобили. Общата стойност на събраните суми от тях е 12 591 565 лв. Съставени са 2095 броя актове за установени административни нарушения. Събраната сума за тях е 162 680 лв., а дължими са 543 840 лв.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space