По-скъпи чадъри и шезлонги ни очакват това лято по родното Черноморие. Цените в хотелите също отиват нагоре.

Две плажни ивици в Приморско са предложили максимална цена за чадър, шезлонг и принадлежности от 50 лева и 100 лева. Според концесионерите, обаче, това не означавало, че наистина ще струват толкова. Стопаните на плажовете предлагали по-високи суми, тъй като нямат право да ги надвишават до изтичане на сключения договор, предава БНТ.

„Аз съм убеден, че тази цена няма да я видите по никой български плаж. Това е направено с цел презастраховка, защото договорите, които сме сключвали преди 6-7 години – тогава никой не предполагаше, че ще има такава инфлация. Тази година договорите ще ни бъдат актуализирани със 17,8%“, заяви Николай Димитров, заместник-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

banner

По скъпи ще са и стаите в хотелите.

„Примерно, ако е била около 100 лв., тази година ще бъде 115-120 лв. Силно се надявам българският потребител и чуждестранният да понесе тези промени. Ако това върви с нарастването на доходите, не би трябвало да се усети толкова драстично. Със сигурност ще има такива, които няма да могат да си го позволят“, каза Антон Тръпков, хотелиер.

Теодора от София е сред разочарованите от българското Черноморие, където според нея цената не отговаря на качеството. Затова и тази година ще прекара лятната си ваканция в Гърция.

„Условията са по-добри, плажът е по-хубав. Въпреки че ние не сме заплащали допълнителен вход или шезлонг, а просто си купихме едно фрапе и бяхме там цял ден“, разказва Теодора.

За Албена пък българското Черноморие е предпочитано. За лятната си почивка, обаче, е предвидила по-висок бюджет заради очаквания скок на цените.

„Може би с около 30%-40% максимум. Не може да има безплатни неща. Трябва да има поносими цени, да са съобразени“, смята тя.

От туристическия бранш ясно осъзнават, че покачването на цените може да отблъсне най-вече българите да почиват по родното Черноморие. За това опитват да го правят плавно.

„Процентното увеличение, което при нас се налага, не е особено голямо – в рамките на около 10%. Това е едно естествено покачване, което няма как – виждате, че също работната ръка става с все по-големи изкисвания, хората искат все по-добро възнаграждение, а това няма откъде да дойде, освен от по-високите цени“, казва Калоян Михайлов, управител на заведение в Поморие.

На този фон се отчита голям ръст при предварителните плащания за почивка през лятото, тъй като туристите смятат, че по-ранното плащане им дава сигурност, че ваканцията им няма да се оскъпи.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space