„Целта е хора на възраст 18-35 години да бъдат активизирани на пазара на труда и да има по-голяма успеваемост за задържането им на работа. Основните проблеми са липсата на умения, поведенчески особености, социални умения – където има дефицити, бързо напускане, смяна на работа“, заяви ръководителят на Комплекс за младежи „Здравей“ Григор Стоянов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Става ясно, че все повече младежите бързо намират, но и бързо напускат работа.

„Установи се от срещата с работодатели, че сегашното поколение има високи очаквания – иска престижна работа за много пари и много свободно време, което не е реалистично. Работодателите споделят, че уменията на младежите в днешно време не са на ниво и ако преди са имали очаквания да наемат млади хора с някакъв опит, сега нямат очаквания. Наемат всеки един, който иска да работи и осигуряват обучения и си подготвят кадрите“, уточни ръководителят на отдел „Фондонабиране и комуникации“ Юлия Йорданова.

banner

По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR тенденциите не са никак добри – младите хора, независимо, че имат завършена степен, излизат от училище неграмотни.
„Това не им дава много широки перспективи за развитие и остават при нискоквалифицирания труд. Работодателите са гъвкави, има глад за кадри пазара на труда. Ако се казва, че безработицата е 4,3%, бизнесът твърди, че безработица няма, защото има постоянно отворени позиции“, добави Йорданова.

Специално внимание работодателите обръщат на младежите в неравностойно положение, които излазат на пазара на труда след напускане на социални институции.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space