Опустошителното земетресение в Турция и редицата по-леки трусове от района на планината Вранча в Румъния, също вчера, поставят въпроса -ще устоят сградите в България. Според експерти, противоземетръсните шайби на почти всички стари сгради в Русе са проектирани за 8 степен по скалата Рихтер. Какви са изискванията за новото строителство, защитени ли са обитателите на по-старо строителство сгради?

Русе е район, в който често се усещат земни трусове с епицентър Вранча. Според инженер конструктор Мартина Яковлева след 1989 г. нормативната база изисква сградите да бъдат осигурени на 8-ма степен по Рихтер. „Противоземетръсните шайби трябва да поемат хоризонталните усилия и да ги предадат на фундаментната плоча, а тя на земната основа. След 1989 г. сградите са проектно осигурени срещу земетръс. 100 години назад има сгради без никакви пукнатини. Състоянието и сигурността на сградата зависи до голяма степен и от начина на експлоатация“, обясни тя пред Nova.

Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи споделя, че сградата най-напред се изготвя от квалифициран проектант. „Той показва как да се изгради конструкцията със съответни елементи. След това се минава през технически контрол. Дали конструкцията е изпълнена според проекта след това се проверява от техническия ръководител и от проектанта, който трябва да провери арматурата, за да се бетонира, а материалите също трябва да са качествени. Трябва да имат сертификати, признати за България. Всички сгради, строени след земетресението във Вранча, са достатъчно надеждни, че да бъдем сигурни в тях“, подчерта той.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space