България не само не догонва останалите страни от ЕС, а напротив – през последните месеци продължава да изостава икономически. Това показват данни на Евростат за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страните членки, пише „Труд“.

Ръстът на икономиката на България през второто тримесечие на годината е с 4% спрямо същия период на миналата година.

Това ни поставя сред изоставащите страни в ЕС, защото 16 държави от Общността се представят по-добре от нас. Отличникът е Ирландия с ръст на БВП от 10,8% на годишна база.

banner

Топ три се допълва от Малта (8,9%) и Словения (8,3%). Но пред нас са и редица други страни като Португалия (7,1%), Унгария (6,5%) и Румъния (5,3%).

Оказва се, че северната ни съседка догонва по-развитите страни от ЕС, а ние продължаваме да изоставаме и разликата между нас и по-богатите държави се увеличава. Средният ръст на икономиката за страните от ЕС е 4,2%, а ние сме под това ниво. И Гърция е много по-добре от нас с икономически ръст от 7,7%.

Показателно е, че негативната тенденция за българската икономика започва доста преди войната в Украйна.

След големия ръст от 7,3% през второто тримесечие на миналата година вече четири поредни тримесечие ръстът на икономиката се забавя и е съответно 5,3%, 5%, 4,2% и 4%, показват данните на НСИ. Ситуацията в страните от ЕС е различна.

През последните четири тримесечия ръстът на БВП за страните от ЕС е съответно 4%, 4,8%, 5,5% и 4,2%. Тези данни на Евростат показват, че икономиката в ЕС е вървяла нагоре и само през второто тримесечие на 2022 г. има забавяне заради войната в Украйна.

Докато у нас тази тенденция започва още преди година, откакто на власт дойде Промяната. През второто тримесечие на 2022 г. произведеният БВП в страната възлиза на 38,96 млрд. лв., обявиха от НСИ. Това прави по 5708 лв. на човек от населението.

Много интересни са данните на какво се дължи ръстът от 4 на сто. Основният принос идва от добивната промишленост, преработващата промишленост и от производството и доставката на електроенергия, където ръстът е с 11,9%, показват данните на НСИ.

Всъщност добрите резултати са от въглищните мини и производителите на ток заради рекордно високите цени на електроенергията.

Същевременно в друг основен сектор на икономиката – строителството, има спад от 16,4% на годишна база.

Като там спад отчитат за четвърто поредно тримесечие. Което се дължи на спрените от предишното правителство разплащания на хазната към строителните фирми и спирането на работата по изграждане и ремонт на пътищата.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space