Представете си, че планирате еднодневна екскурзия до Крушунските водопади или посещение на Копривщица, което изисква няколко часа пътуване. За да изберете маршрута си, отваряте Google Maps, който предлага множество опции за навигация, включително пешеходни, велосипедни и маршрути с обществен транспорт. Предвид продължителността на пътуването, най-логичният вариант е да шофирате и веднага търсите най-бързия маршрут.

Но какво би станало, ако имаше и друга възможност: маршрут, който ще ви отнеме девет минути повече, но ще спести почти 30% от очаквания разход на гориво?
Google Maps представя: Най-екологичните маршрути в Европа
Това вече е възможно благодарение на опцията за екологични маршрути в Google Maps, която от днес се въвежда в близо 40 държави в Европа, включително България. Чрез опцията за най-екологичен маршрут потребителите могат да изберат вариант оптимизиран за по-нисък разход на гориво, което помага за спестяването както на пари от гориво, така и за намаляване на въглеродните емисии – нещо, което е важно за все повече хора. Според доклада на Statista за 2022 г. автомобилният транспорт е най-големият източник на въглеродни емисии в цяла Европа.
От днес, освен че ще показва най-бързия маршрут, Google Maps ще показва и най-икономичния, в случай, че той не е и най-бързият. Само с няколко докосвания потребителите могат да видят относителната икономия на гориво и разликата във времето между двата маршрута и да изберат този, който е най-подходящ за тях. Ако предпочитате винаги да избирате най-бързия маршрут, независимо от всичко, това също е възможно, като се регулират предпочитанията в Настройки.
Най-екологичните маршрути вече оказват влияние по целия свят. От въвеждането им в САЩ, Канада и Германия вече е изчислено, че са помогнали за премахването на повече от половин милион метрични тона въглеродни емисии, което се равнява на премахването на 100 000 автомобила от пътя.
Най-икономичния маршрут в зависимост от типа на двигателя
Най-икономичният маршрут ще варира в зависимост от типа на двигателя на автомобила. Например дизеловите двигатели обикновено са по-ефективни при по-високи скорости от бензиновите или газовите двигатели, докато хибридните и електрическите превозни средства се представят по-добре при градско шофиране. Ето защо през следващите седмици шофьорите, използващи екологични маршрути в Европа, САЩ и Канада, могат да избират типа на двигателя си – бензинов или газов, дизелов, хибриден или електромобил (EV) – за да получат най-добрия маршрут и най-точните оценки на горивната или енергийната ефективност.
Google помага за вземането на устойчиви решения с Google Maps и не само
Независимо дали ще отседнете на едно място, или ще пътешествате, Google може да ви помогне да стигнете до желаното място по-устойчиво с няколко полезни съвета:
● Ако имате електромобил, просто потърсете „EV charging station“ (станция за зареждане на електромобил) в Google Maps, за да видите станциите за зареждане наблизо, заедно с полезни подробности като видове портове и скорости на зареждане. А за някои станции можете дори да видите дали зарядното устройство е налично в момента, за да избегнете чакането и да спестите ценно време.
● Често най-устойчивият избор не включва автомобил, а Google Maps може да ви помогне да намерите алтернативни начини за придвижване. Наскоро беше добавена повече информация за велосипедните маршрути, включително по-подробна разбивка на маршрута и дали по пътя ще срещнете интензивен автомобилен трафик, стълби или стръмни хълмове. Можете да намерите и близки места за наем на велосипеди и електрически скутери в над 500 града по света, включително Барселона, Берлин, Лондон, Париж, Рим и много други.
● Google Maps предлага и указания „завой по завой“ за пешеходци. За да сте сигурни, че не вървите по грешен път, функцията Live View може да показва стрелки и указания, ясно наложени върху картата. Освен това можете да прегледате пешеходния си маршрут в Street View.
● Докосвайки иконката за обществен транспорт в упътванията, получавате информация до избраната дестинация с автобус, влак и дори ферибот. Когато е налично, можете да видите часовете на пристигане и заминаване, трансфери и закъснения в реално време. А Google Maps ви дава цялата информация, от която се нуждаете, за да сте подготвени, като например колко натоварено ще бъде пътуването ви, каква е температурата и дали има маршрути, достъпни за инвалидни колички.
● Търсенето в Google ви помага да намерите хотели, които са поели значителни ангажименти за екологични практики. Хотелите, които са сертифицирани за спазване на високи стандарти за устойчивост от определени независими организации като Green Key или EarthCheck, ще имат значка с екосертификат до името си. Това ви помага да разберете техните екологични практики – от намаляване на отпадъците до енергийна ефективност и мерки за опазване на водата.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space