Кафявите мечки все по-често са засичани в ниските места в национален парк „Рила“, където преминават туристи.

Повече от 60 кафяви мечки обитават Рила планина, сочи статистиката на националния парк, предаде БНТ.

Мустафа Медаров често обикаля гората в района над Белица и е срещал кафява мечка няколко пъти.

banner

Само преди година в района на Рила планина край Белица беше нападната жена, докато излязла да бере гъби. Според гледачите в парка за мечки в Белица, подобен тип нападения могат да бъдат избегнати. Само трябва да спазваме няколко прости правила.

„Всяко едно посещение в гората означава, че вие отивате на гости на всички диви животни, които обитават тази гора. При всяко едно ходене в гората, да вдигате малко повече шум, да пеете, да пляскате, да говорите на висок глас. Действително, ако има среща с такова животно, трябва да се подходи много спокойно, да не се крещи и скача, тъй като то може да реагира много зле на това, хубаво е по максимално бърз начин да се отдалечите и да не обръщате гръб“, каза Калина Вълчинкова – гледач на мечки в Парка край Белица.

Само на територията на резервата парковата охрана и камерите за видеонаблюдение са засекли поне 10 различни кафяви мечки.

„За да може да следим какво се случва с мечките и да избегнем срещата с туристи, основното нещо, което правим, за да избегнем конфликт с туристите, е да наблюдаваме територията с фотокапани, правим и масиран мониторинг с много хора по цялата територия на парка и знаем доста добре кои са териториите, обитавани от мечки“, каза Владимир Милушев – директор на национален парк „Рила“.

Хората, които обичат ходят в гората, не трябва да се хвърлят остатъци от храна, защото дивите животни ги надушват и остават да обитават района, където след това може да има непредвидени срещи с туристи

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space