Започва отстраняването на щетите от наводненията в карловските села Богдан и Каравелово, съобщава БНР.

Предстои да бъдат разчистени тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия.

До късно снощи продължи и подготовката на временния мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието хора.

banner

И тази нощ аварийните екипи останаха да дежурят на място.

Повече от 200 къщи са наводнени в шестте бедстващи села в Карловско. Според кмета на Емил Кабаиванов града справянето с пораженията ще отнеме около два месеца.

Той увери, че няма хора без храна, без подслон и без медицинска помощ. Предстои описване на щетите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и много работа с кметовете и с населението, както и с доброволци, които ще се отзоват.

Кабаиванов заяви, че пострадалите семейства няма да могат да се справят сами, за обществените сгради също ще трябва помощ.

Още вчера започна и организацията на доброволците, най-напред хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото. От много краища на страната също има предложения за помощ.

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. И тази сутрин кризисният щаб се събира. Непрекъснати обходи ще се правят и в двете най-пострадали села.

Българският Червен кръст съобщи, че е предоставил от бедствения си резерв 200 спални комплекта, 200 одеала и 1000 л дезинфектант, предназначени за пострадалите от наводненията в Карловско.

В община Калояново, в която също беше обявено частично бедствено положение, БЧК осигури минерална вода за 500 души. Осигурени са пет тона минерална и изворна вода.

Екипите на БЧК остават на територията на община Карлово, за да оказват подкрепа на всички нуждаещи се, в координация с местната власт.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space