Няма загинали и пострадали хора при бедственото положение след проливните дъждове в карловските села, съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев. Има разрушени три къщи и един магазин в село Слатина, една къща в село Богдан и няколко частично разрушени къщи в село Каравелово. Около 20 души са спасени с хеликоптер от най-тежко пострадалото село – Богдан.

На място са 100 войници и 10 единици техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада още от началото на бедствието, коментира началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Хеликоптер ще работи в светлата част на денонощието в най-критичните точки, допълни той. Предвижда се хеликоптерът да достави храна и вода в село Богдан, което продължава да бъде откъснато.

Води се и разследване за извършване на престъпление – причиняване на наводнение по непредпазливост, съобщи зам.-директорът на Националната следствена служба Юлиана Петкова, предава БТА.

banner

Продължават спасителните операции за извеждане на хора от наводнените райони, в които отново вали дъжд.

От 08:00 часа е преустановено движението на влаковете в междугарието Христо Даново – Клисура, част от третата главна жп линия София – Карлово – Бургас, съобщиха по-рано през деня от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). От дъждовете са се активирали свлачищни процеси и в участъка има наводнен железен път.

Заради свлечена скална и кална маса от проливните дъждове, в Троянския проход е ограничено движението по пътя Троян – Кърнаре, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Екипи на пътноподдържащото дружество работят по разчистването на трасето.

Трафикът на леки автомобили се пренасочва по обходен маршрут през прохода „Шипка“, а тежкотоварните автомобили преминават през Прохода на Републиката.

Няколко трафопоста, намиращи се в района на бедствието в Община Карлово, са наводнени, каза за БТА Крум Косев от ЕВН-България. Най-сериозно е положението в селата Богдан, Кърнаре, Слатина и Каравелово. Електроподаването в тези населени места е частично.

В районите на селата, където са придошли местните реки, няма захранване заради наводнените трафопостове и не се знае кога ще бъде възстановено електроподаването.

Освен военните, в помощ на населението в бедстващите райони се включва специализирана техника на АПИ и аварийни екипи на Столичната община.

Десетки екипи на полицията и пожарната от Пловдивска област са на помощ на бедстващото население от наводнените села. Два спешни медицински екипа от Центъра за спешна помощ в Пловдив също са изпратени. При необходимост екипите ще оказват неотложна помощ на евакуираните жители в засегнатите от проливните дъждове и наводнени населени места.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space