Всички, които са познавали Ружа Игнатова отблизо, твърдят, че още от ранна възраст е била екстравагантна – и свръхинтелигентна. Днес българката е най-издирваната жена в света – заради гигантска измама за милиарди.

„Най-издирваната жена в света“ – под това заглавие обширни статии за българската измамничка Ружа Игнатова се появиха в германските издания „Зюдкурир“ и „Аугсбургер Алгемайне“, уточнява „Дойче Веле“, цитиран от „Блиц“.

Агенция ДПА също припомня, че българката е единствената жена в списъка на ФБР с десетимата най-издирвани престъпници и цитира специалния агент от нюйоркския офис на ФБР Роналд Шимко, според когото великата измама се дължи на лъжата на пирамидата OneCoin, че поддържа собствен блокчейн. Агенцията припомня, че следите на Игнатова се губят на 25 октомври 2017 година, когато тя пътува от София за Атина.

banner

Къде е Ружа Игнатова?

„Аугсбургер Алгемайне“ също пише за бягството на Ружа Игнатова: „Навярно са я предупредили, че в САЩ вече се води разследване срещу нея. Дали сега „крипто-кралицата“ се намира на луксозна яхта в Средиземно море? Има най-различни слухове къде може да се укрива Игнатова: в Дубай, в Източна Европа, на яхта.

Следователите обръщат внимание на факта, че „крипто-кралицата“ може би е променила външния си вид чрез операции. Те смятат, че тя все още разполага с гигантски финансови ресурси. И предупреждават, че може би има въоръжени придружители“, пише изданието.

Друг германски вестник, „Шварцвелдер Боте“, цитира британския журналист Джейми Бартлет, според когото „крипто-кралицата“ многократно е виждана в Дубай, където притежава луксозен пентхаус и безсрочна виза. Вестникът предлага и хипотезата, че от 2019 година Игнатова няма определено местоживеене, тъй като обикаля с яхтата си моретата.

Медиите припомнят, че Ружа Игнатова е измамила хора по целия свят и така е спечелила милиарди: чрез нещо като финансова пирамида, само че не с традиционни пари, а с измислената от нея криптовалута OneCoin.

В „Зюдкурир“ четем, че Игнатова внимателно е анализирала успеха на криптовалутата биткойн, след което е решила да го „копира“ със своята криптовалута: „Но нейната история се превръща в христоматиен пример за чудовищна измама по доказалия се принцип на пирамидата: заслепяваш хората, обещаваш им нещо ново и велико, събираш купища пари и после дим да те няма“.

Двете цитирани германски издания поставят важен акцент и върху предисторията на българската измамничка с германски паспорт: „Ружа пристига като дете с родителите си в Германия. Израства в малката община Шрамберг в Шварцвалд. Нейни бивши съученици разказват, че още от ранна възраст тя имала склонност към екстравагантности и проявявала егомански черти. Всички обаче са единодушни за друго: българката е била високоинтелигентна“. „Шварцвелдер Боте“ добавя, че още като ученичка Ружа Игнатова много обичала да ходи на високи токчета.

Преди да лансира своята измислена криптовалута, Игнатова взима няколко дипломи. Първо завършва с отличие гимназията в Шварцвалд – това е известно. Но останалите твърдения в автобиографията ѝ трудно могат да се докажат, отбелязва „Аугсбургер Алгемайне“:

„Всичко звучи много впечатляващо. Завършва право в Констанц на Боденското езеро и взима докторска титла по юридспруденция. Твърди се още, че е завършила право и в реномирания университет в Оксфорд и задочно е завършила магистърска степен по икономика в Хаген. Според собствените ѝ думи е била бизнес партньорка на известната консултантска фирма „Маккинзи“, както и на ръководна длъжност в един от най-големите български фондове за недвижими имоти.

От всичко това изглежда, че Игнатова е била натрупала много познания във финансовата сфера. А нейната криптовалута трябвало да бъде „убиецът на биткойн“.“

Из най-ранната бизнес история на Ружа Игнатова

Двата германски вестника разказват с критичен тон и за най-ранната бизнес история на Ружа Игнатова и баща ѝ в Германия. В началото тя и баща ѝ Пламен Игнатов изглеждат като много енергични хора. Той купува една леярна, която малко преди това е обявила фалит, като бащата и дъщерята дори раздават на работниците безплатно леберкез и пилешко. „Аугсбургер Алгемайне“ пише:

„Работниците са трогнати. (…) Първоначално леярната във Валтенхофен върви добре, фирмата стъпва на краката си. В началото на 2012 обаче Игнатови тайно я продават, очевидно на „сламен човек“, който четири дни по-късно отново обявява фалит. Съдия-изпълнителят Михаел Яфе обвинява Игнатови, че са източили пари от фирмата и са изнесли различни инсталации. 160 души губят работата си.

По същото време Ружа Игнатова раздава усмивки от своя профил във Фейсбук – силно гримирана, в скъпи вечерни тоалети и позираща пред снимки на Мерилин Монро и Джаки Кенеди. През април 2016 година Административният съд в Аугсбург осъжда Ружа Игнатова заради катастрофата във Валтенхофен на 14 месеца лишаване от свобода условно.

Съдът установява умишлено проточен фалит, измами и нарушаване на счетоводните правила. Снадбителите губят стотици хиляди евро, защото изпълнителната директорка и баща ѝ до последно извършват сделки, макар да знаят, че фирмата им е неплатежоспособна“, разказва изданието.

През август пред съда в Мюнстер трябваше да бъде подновено съдебното дело срещу Ружа Игнатова заради измамата OneCoin, но поради заболяване на един от главните обвиняеми процесът е отложен, съобщава вестник „Шварцвелдер Боте“ и отбелязва, че става дума за гигантска измама на стойност около 4 милиарда евро. А агенция ДПА припомня, че ФБР е обявило награда от 100 000 долара за сведения, които биха могли да доведат до залавянето на българската измамничка.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space