Над 100 000 българи са изкарали почивка в Гърция само в рамките на един месец. Южната ни съседка е най-предпочитаната чужда страна за море.

Това става ясно от данните на Националния статистически институт за пътуванията през месец юли. На второ място за екскурзии в Европа е Румъния, а на трето е Италия. Близо 20 000 нашенци пък са пътували за развлечение и в Германия.

На дъното на класацията е Финландия, която са посетили едва 133-ма българи. Извън ЕС най-желаната дестинация е другата ни южна съседка – Турция.

banner

Почивка там през изминалия месец са направили над 57 000 нашенци. Други над 13 хиляди са предпочели Сърбия. До САЩ за развлечение са пътували 463-ма българи.

Повод
Общо над 730 000 са пътуванията извън страната през изминалия месец, като почти половината от тях са били с цел почивка и екскурзия.

Когато поводът за пътуването е по работа, най-посещавани отново са Гърция и Румъния, но на трето място е Германия.

При заминаванията в чужбина по други причини, като образование, лечение, гостуване и т.н., основните дестинации остават същите, но Германия излиза начело.

Що се отнася до чужденците, които пристигат у нас, тенденцията е броят им да нараства.

Над 1,5 милиона души са влезли в България през месец юли, като повече от 754 хиляди чужденци са пристигнали у нас с цел почивка.

Задачи
Най-голям е броят на екскурзиантите румънци – около 154 000. На второ и трето място са съответно поляците и германците, а веднага след тях са чехите.

От страните извън ЕС най-много гости за почивка сме имали от Обединеното кралство. 9805 са пристигналите с тази цел у нас от САЩ, а други 305 са дошли от Япония.

По служебни задачи пък в България са пристигнали над 105 000 чужденци. Тук на първо място са гърците, следвани от пристигащите от Германия и Полша.

Над 18 000 души са пристигнали по работа и от Турция. На гости, за обучение или по друг повод са дошли други 673 хил. чужденци. Най-много са тези от Германия, следвани от румънци и гърци.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space