Българските училища страдат от сериозна липса на преподаватели по информатика, а младите специалисти в IT сферата се оказват дефицит.
Директорът на едно от столичните училища смята, че проблемът с намирането на преподаватели по информатика е заради 3 пъти по-ниското заплащане в сферата на образованието.

„Учителите по информатика без съмнение в момента са най-търсените. Бих казал, че е невероятен късмет да се попадне на един кандидат, а почти се равнява на шестица от тотото да намерим много добър кандидат“, твърди Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Лия Ангелова е един от малкото IT специалисти, който от 2 години преподава в частна школа по програмиране за деца. Започва работа още като студент. Успоредно с това преподава и в училище по информатика.

banner

„Започнах работата си в училище миналата година, обожавам работата си, идвам и тук. Ходя в училище и преподавам от първи до четвърти клас. Винаги съм искала да се реализирам и в училище като учител, харесвала ми е тази идея и предпочетох да съчетая и двете неща“, каза Лия.

Споделя, че намира мотивация заради любовта си към децата.

„Като любов към децата избрах да преподавам и в училище, не само в тази школа тук, защото обичам работата си, обичам работата с деца и като цяло всичко свързано с тях“, обясни тя.

Разказва за тайната да задържи вниманието на децата в учебната стая.

„Децата преди всичко обичат играта и всеки един предмет, пречупен през играта. Зависи за каква възраст става въпрос и им става много интересен. Но не мога да не призная като учебен предмет най-трудна им е математиката и точните науки. Определено там се затрудняват повече и виждаме доста повече пропуски“, посочи Лия.

Въпреки по-ниското заплащане в училищата, Лия не се отказва от любов към професията. Отправя апел и към други млади хора, насочили се към IT сферата.

„В училище има наистина нужда от много млади хора, млади кадри, които с любов да практикуват своята професия и да продължат това занимание с децата“, добави тя.
Емануел Янкулов е управител на частната школа по роботика и програмиране. Казва, че липсата на кадри се оказва проблем и за тях.
„Непрекъснато търсим все повече кадри, специално в нашата академия. Непрекъснато търсим още и още, защото се развиваме и просто ни трябват още преподаватели“, заяви Янкулов.

Той смята, че решение има. Според него този проблем би се повлиял от ограничение на административната работа на преподавателите.

Емануел Янкулов е на мнение, че увеличение на работната заплата също ще подейства мотивиращо да преподават.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space