Значително е нараснал броят на българските граждани, посещаващи град Одрин през уикендите, след като Турция с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган в края на миналия месец разреши на българските граждани да пътуват в Турция само с лични карти.

“По около 20 хиляди български туристи посещават град Одрин в почивните дни. Преди публикуването на президентския указ броят им варираше между 12 и 16 хиляди седмично. Те допринасят в голяма степен за развитието на града от икономическа гледна точка”. Това заяви председателят на търговско-промишлената палата в града Реджеп Зъпкънкурт пред журналисти.

Увеличен е и броят на еднодневните туристи, които идват сутрин в града за покупки и се връщат вечерта, отчитат от палата.

banner

Българите харчат средно между 100 и 150 евро на човек за покупки и храна в града. Допълнително те правят разходи за нощувки и забавления.

“Пристигат с частни коли, с автобуси и дори с мотоциклети. Пълнят торби и чанти с най-разнообразни стоки – от хранителни продукти до хигиенни артикули. По улиците не можеш да се разминеш от българи, по пазарите звучи само българска реч, тъй като местните търговци са понаучили български изрази заради алъш-вериша. Както е тръгнало, в България няма да остане нито един човек, който да не идвал тук”, казват местните хора.

“Добре че са българите, ако не са те, ще бъдем много зле. В същото време и комшиите са много доволни, казват, че пазаруването при нас им излиза по-евтино заради поевтиняването на турската лира (…) И ние сме доволни, защото станаха спасителен пояс за търговията”, разказва Мухаррем Гюнеш, продавач на петъчния пазар Улус.

“Очакваме, че след като отмине потокът от завръщащите се в европейските държави турски граждани, поради което тези дни има големи задръствания на ГКПП-тата към България, притокът от български туристи в Одрин ще нарасне още повече, тъй като няма да чакат (на границата)“, добави Реджеп Зъпкънкурт.

По думите му очакванията са, че до края на тази година броят на българските туристи, посещаващи Одрин, ще достигне около 3 млн. души.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space