В „Още от деня“ по БНТ служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че няма основание да се съмнява в коректността на съда, който днес окончателно обяви арестът на Бойко Борисов за незаконен.

„В съдебният акт ясно е посочено, че е пристъпено към арест без нито едно годно доказателство. При липса на доказателства, такива действия не би следвало да се извършват и след като са извършени, е нормално да се търпят санкции в тази връзка. Нямам оперативна информация за ареста и няма как да го коментирам. С материалите аз не съм имал възможност да работя, но нямам никакво основание да се съмнявам в коректността на съдебния акт.“, каза Демерджиев.

Вътрешният министър заяви, че не може да коментира обвиненията за политически произвол от страна на МВР, но изтъкна, че откакто той е встъпил в длъжност, основното му изискване към служителите на реда е да се придържат стриктно към закона.

banner

Иван Демерджиев призова да не се прави паралел между казуса с ареста на Бойко Борисов и разследването за изгубените милиони за строежа на АМ „Хемус“. По казуса с магистралата се водят две досъдебни производства, по които, според Демерджиев, има саботаж от страна на прокуратурата.

„Имало е готовност от страна на свидетели по делото за АМ „Хемус“ да разкрият много по-далеч накъде отива схемата, но след като прокуратурата не е предприела съответните действия, тези свидетели са се разколебали. Ако прокуратурата беше реагирала своевременно, сега казусът с АМ „Хемус“ можеше да бъде разрешен.“, изтъкна Демерджиев.

Той допълни, че се надява по казуса на бъдат привлечени още обвиняеми, а работата на МВР в тази посока продължава – правят се още проверки за незаконно строителство, неправилно квалифициране на строителни работи. Проверява се и цялата сума, платена за строежа на магистралата.

„Когато има данни, ще споделя накъде водят нишките. Когато обвиняваме в аванс някого, аз съм юрист и спазвам презумпцията за невиновност, така че очаквайте от мен данни, когато са обективни.“, каза вътрешният министър.

Иван Демерджиев отправи и предупреждение към прокуратурата във връзка с действията на органите на реда срещу търговията с гласове и корпоративния вот на предстоящите избори през октомври.

„Не е възможно да приключи ефективно борбата с престъпността без взаимодействие между полиция и прокуратура. Но ако една от двете институции саботира този процес, нормално е другата да има претенции към нея. Не трябва да се води война с прокуратурата, но съм заявил пред тях, че ако някъде се натъкнем на данни, че се саботират действията ни и ни се пречи да стигнем до първоизточниците на тези порочни практики – купуване на гласове, корпоративен вот и така нататък, ще представим тези данни пред обществеността.“, изтъкна той.

По повод призивите на ГЕРБ да разследва действията на кабинета „Петков“ за газовите доставки Демерджиев каза, че всеки подобен сигнал ще бъде проверен, а има ли данни, че са извършени нарушения или престъпления, ще бъдат разследвани.

Иван Демерджиев увери, че очаква резултати от предприетите мерки срещу войната по пътищата, защото те ще се прилагат постоянно и няма да имат кампаниен характер.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space