Бизнесът ни постави задача за цена на газа от 250 лв. за мегаватчас, което няма как да стане, без да се възобновят доставките от „Газпром“ от договора ни. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов на пресконференция в Министерския съвет след заседание на кризисния щаб за доставките на природен газ. Това не означава да изпратиш един имейл, каза той и прогнозира, че това ще са много трудни преговори, след като редовният кабинет е скъсал отношенията с Русия. 

Министърът отвори темата след като бизнесът заяви, че иска таван и на цената на природния газ от 250 лв. за мегаватчас, а над него бизнесът за получава компенсации и за газа. Ако искаме да направим цена до 250 лв. за мегаватчас, без „Газпром“ е на практика невъзможно, заяви той. Христов отново повтори, че са успели да договорят слот за разтоварване на турски терминал на един танкер с американски газ на компанията „Шиниър“. Офертата за седемте танкера била конкурентна, но ако се насложела цената на слотове, които трябва да се купят от частни фирми, тя ставала твърде висока за пазара. Зачуди се какво са правили кабинетът Петков и предишното ръководство на „Булгаргаз“ от май до август, след като е имало рамково споразумение с американската „Шиниър“ за доставки на природен газ, но не са осигурявани слотове за разтоварване на танкери. Служебният кабинет е влязъл в длъжност на 3 август, а срокът на офертата на американската компания е до 19 август. „За две седмици трябваше да организираме слотове, а те са имали време от май о август“, коментира той.  

Вицепремиерът по икономиката и председател на кризисния щаб за природния газ Христо Алексиев заяви, че три седмици се работи по проблема с газа. През това време е сложен под всекидневен контрол инкерконекторът с Гърция, който трябва да заработи на 1 октомври, а цената на азерския газ, който ще се доставя по него е многократно по-ниска от европейските котировки. Овладени са нещата с интерконектора към Гърция, мобилизирана е цялата държава. изгубено е доста време, в което нищо не е правено реално“, заяви Алексиев. По думите му е важно стабилизирането на „Булгаргаз“. „Каквито и доставки да искаме да осигурим те трябва да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и за бизнеса на едни добри, поносими цени. За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива“, допълни Христо Алексиев. Той поясни, че решенията, свързани с цената, трябва да се вземат до края на август, началото на септември. „Газ, осигурен на каквато и да е цена, не върши работа на бизнеса и на населението. Няма как да има компенсации в момента, защото няма действащо Народно събрание“, каза Христо Алексиев. 

banner

„Интерконекторът беше оставен без надзор от предишното управление, акумулирани са редица проблеми, свързани със строителството и с документацията, заварихме пълен хаос и ръководство, което не съдействаше за решаването на проблема. „Топлофикация София“ дължи стотици милиони на „Булгаргаз“ и няма вариант това да приключи при сегашния начин на управление, напротив, очаква се да растат с 300 милиона на месец“, заяви енергийният министър Росен Христов.

На заседанието на Кризисния щаб по енергетика. присъстваха браншови, синдикални и работодателски организации.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space