България не е трябвало да откаже танкерите с втеченен газ – около това се обединиха енергийните експерти Георги Ангелов и Мартин Владимиров в студиото на „Здравей, България“ по Нова тв.

Георги Ангелов, страши икономист на Институт „Отворено общество“ коментира: „Беше глупост да откажем танкерите. Те ще струват милиарди повече след няколко месеца през зимата“. Според него още през април-май е трябвало да вземем 7-те договорени танкера, но и допълнителен азерски газ, както и всякакъв друг газ, за да може да имаме достатъчно. „По-добре да имаме излишък и да продаваме, отколкото да имаме дефицит и да затваряме предприятия“, посочи той и допълни: „Не тези 7, а 17 танкера, ако можем, да вземем. Всичкият капацитет на Ревитуса и в Турция, ако можем да запазим, и после да изнасяме газ през Румъния към Унгария и Германия, където знаем, че е голям дефицитът и е скъп газът”.

Освен оценка на решението на служебното правителство да се вземе само един танкер, Мартин Владимиров, енергиен експерт от „Центъра за изследване на демокрацията“, потърси и причината за него: „За съжаление, не е добре новината, че само един танкер е резервиран. Вероятно не е имало големи възможности, защото когато е предложена офертата, вече терминалът в Ревитуса е бил резервиран до края на годината. А изисква се и търговски нюх от страна на „Булгаргаз“ да договори закупуване на слот от друга компания. Явно не е имало и особена политическа воля“.

banner

Според Владимиров сме изпуснали действия още в първите 6 месеца на годината. Той изрази мнение, че е трябвало да се сключи споразумени с Гърция за солидарност при спиране на доставките от основния доставчик „Газпром“, така че да може да се използват наличните съоръжения, включително терминала в Ревитуса.

„Същото споразумение можеше да се сключи и с Турция – междусистемното свързване го чакаме вече 10 години. И по-важно е да се търси дългосрочен договор на доставка на втечнен природен газ минимум за 12 месеца“, добави експертът. И обобщи: „Имаме нужда от дългосрочно споразумение. И да не си слагаме всичи яйца в една кошница. Не е нужно да минаваме от едната зависимост в другата“. А като посочи, че руският газ е поскъпнал с 2000%, Георги Ангелов посъветва: „Всеки, който се отоплява на газ, трябва да премине на друго отопление тази зима“. И според него да инвестираме в трафопостове, в кабели, в климатици, за да може мрежата да поеме натоварването.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space