Състоянието на пътищата, по които се движим всеки ден, все по-често е повод за недоволство. Хора сигнализираха, че първокласният път Вакарел – Костенец е в окаяно състояние. Отсечката е осеяна с дупки, а оттам всекидневно минават стотици автомобили. Освен това се ползва като алтернативен път, когато магистрала „Тракия” се затваря.

На места дупките достигат над 20 сантиметра. А само за час, докато екипът ни беше на място, два автомобила пукнаха гуми.

Граждани ремонтират опасен път със собствени средства

banner

Дупки, липсваща маркировка и пътни знаци и непочистена растителност – това е гледката на първокласния път Вакарел–Костенец.

„Нарязан е за кърпене на дупки и вече 13 години е в това състояние. Вече и банкетите на пътя не се виждат. Най-лошото е, че този път е алтернатива на АМ „Тракия”. Ако стане ПТП в този участък, трафикът се прехвърля по този път”, обясни инж. Тони Кацаров, зам.-кмет на община Ихтиман.

Участъкът отдавна не се ползва дори и от местните, на които им се налага да търсят алтернативни маршрути.

„Действително е опасен през деня. Още по-опасен е през тъмната част на денонощието. Този път няма никакви ориентири, по които вие да може визуално да насочвате автомобила. Особено при един по-млад и неопитен водач това може да доведе до грешка и пътен инцидент”, смята Диана Русинова.

По данни на Европейския център за транспортни политики над 80 участъка у нас са в подобно състояние.

На места тук дупките достигат до 20 см. А захвърлените гуми и тазове извън пътното платно са обичайна гледка.

В средата на юни община Костенец е уверена от АПИ, че започват ремонтни дейности. Но след края на редовния кабинет кърпенето на пътя е преустановено.

„Категорично кърпенето ще разреши само временно проблема, така че хората да нямат щети по автомобилите. На нас ни трябва решение в дългосрочен план, а именно цялостен ремонт на пътя”, каза Маргарита Минчева, зам.-кмет на община Костенец.

А дилемата пред шофьорите е как точно да избегнат дупките.

„Най-вероятно ако се криволичи по пътя, може да се въвлечете в пътен инцидент, а ако се въвлечете в някоя от тези дупки, това първо ще ви струва много пари и второ фактът да предизвикате ПТП също е голям”, смята Диана Русинова.

Ако ремонтните действия не бъдат подновени, местните заплашват да затворят магистрала „Тракия” в знак на недоволство.nova.tv

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space