Лавина е паднала днес следобед в Боровец и е затрупала трима гръцки сноубордисти и един скиор. Инцидентът е станал в района на писта „Маркуджик 3”, предава NOVA.

Двама от тях са успели да измъкнат, но един е останал затрупан под снега. Сигналът за падналата лавина е подаден в Планинската спасителна служба около 14 ч. Около 25 спасители с четири кучета издирват затрупания. Експерти казват, че снегът е тежък, снощи е валяло, а местността, в която е станал инцидентът, е по-известна като „Лавината“, именно защото е лавиноопасна.

„Четирима са били участниците в инцидента, трима от тях са сноубордисти, един е скиор. Гръцки граждани. Сноубордистите са се извадили, скиорът го няма. Не притежават лавинни уреди в себе си, а те са задължителни за извънпистово каране. Пистата „Маркуджик 3” не работи, а те са предприели целенасочено каране там. ПСС излъчи предупреждение за висока лавинна опасност, вероятно не са били информирани за него. Влезли са в изключително рисков терен. Операцията ще продължи докогато е необходимо. Търси се с лавинни уреди и Recco детектор, засега безуспешно. Сноубордистите са в добро състояние“, заяви директорът на ПСС Емил Нешев.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space