Destiny

Бирджан, изпял като кючек "Мила родино", се отървава без последствия

Без затвор ще се размине певецът Бирджан Хайрединов, който поруга българския химн "Мила Родино" и го превърна в пошъл кючек. Изпълнителят няма да бъде разследван. Това казаха източник на "България Днес" от Софийската градска прокуратура.

"Законово няма нищо опетняващо химна в този кавър. Няма нищо подигравателно. Няма да се стигне до разследване, защото певецът не опетнява химна, а просто го превръща в чалга вариант. Да кажем, че химнът беше превърнат в кънтри или класическа версия и беше изпълнен от някой певец, който е от друг етнос. Тогава дали щеше да има сигнал до прокуратурата и такова възмущение от обществото?" Това каза източникът от Софийската градска прокуратура по повод грозния кавър на националния ни химн като кючекчийско парче. Пошлото изпълнение е на Бирджан Хайрединов, а видеото часове наред стоя в интернет, но по-късно беше изтрито.

Законът, който се касае за поругаването на химна, знамето и герба, може да се тълкува разширително.

"Предстои казусът да бъде предаден на прокурор, който да прецени дали ще има разследване, или няма да има. От вас разбрахме за този клип", това каза пред "България Днес" зам. административният ръководител на СГП Христо Кръстев. Какво ще се случи, предстои да разберем.

Banner 468 x 60 px