Според еврейския календар тази вечер настъпва 5783 година. Празникът се нарича Рош а Шана и отбелязва сътворението на света. Еврейската нова година се посреща всяка година на новолуние на есенния месец тишири.

Има предание, че в дните на Рош а Шана, Бог определя в Книгата на живота каква съдба очаква през идващата година всеки човек. Новогодишният празник е време за анализ и равносметка. 10 дни след това се отбелязва и най-големият еврейски празник Йом Кипур (денят на опрощаване на греховете).

Началото на еврейската нова година се оповестява със свещения рог шофар и с четене на текстове от Тората.

banner

Еврейската общност в Пловдив ще посрещне Новата 5783 година от 18:30 часа днес в Синагога “Цион”. По инициатива на председателя на ОЕ „Шалом“ – Пловдив Светлозар Калев, след двегодишно прекъсване заради Ковид, на празника отново са поканени представители на всички религии и общности, представени във Фондация „Заедно“ . По традиция всички се черпят с ябълки и мед. Ябълката е символ на забранения плод и грехопадението, а медът – на обетованата земя, в която текат “мед и мляко”.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: plovdivnews1@gmail.com

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!