Температурният оптимум, за който сме пригодени, е между 18 и 25 градуса. При тези температури сърдечносъдовата смъртност и общата смъртност е най-ниска. Това заяви проф. д-р Сотир Марчев – началник на Клиниката по кардиология към медицинския институт на МВР, предава 24 часа.

Той предупреди, че студът е по-опасен, от горещините, както и че до момента у нас няма отбелязани пикове на смъртност през лятото, но има през зимата.
Жените са по-рискови от мъжете, а домашните любимци – най-много. Причината е, че телата им са по-малки и така резервът на водата е по-малък, а човешкото тяло се охлажда именно чрез водата.

Проф. Марчев посъветва хората, които нямат климатик у дома, а усещат, че прегряват, да отидат на обществено място, където има охлаждане. Там трябва да се прекарат най-топлите часове. В дома трябва да се затворят прозорците и да се пуснат щорите, а лекарствата да се съхраняват в най-хладната стая и в никакъв случай в банята, където влагата пречи.

Топлинният удар се получава при обезводняване и се познава по сухата кожа. За да се избегне, хората трябва да пият вода редовно. Препоръчително е около два литра на ден, но не наведнъж, а на равни интервали през деня.

banner

Слънчевият удар пък се получава от голямо нагряване на главата, затова трябва да се носят шапки. При него хората са с влажна кожа и не са обезводнени

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space