Тридневен празник на родопската гайда, автентичния фолклор и родовата памет, ще посрещне едно от най-красивите кътчета в Родопите, село Гела, в дните от 2-ри до 4-ти август 2024г.
Един от най-старите събори у нас ще започне в петък, на 2 август, а не както е по традиция в съботния ден. Веселието и надсвирването ще продължат до неделя, 4 август.
Звукът на Родопите – този на родопската каба гайда, ще събере за традиционното надсвирване местните виртуози и майстори от България и целия свят. Те ще покажат своите умения в конкурсна и фестивална програма. Освен каба гайда, в състезанията и надсвирванията ще се включат и майстори на джура гайда. Авторитетно жури ще оцени най-добрите, сред най-добрите свирачи. Музикалната програма ще направи истински празник под открито небе за малки и големи на две сцени. Освен песента на гайдата, на тях ще звучи и автентичен български фолклор, хороводна музика и надсвирвания.
Родопски чевермета и традиционни родопски специалитети ще бъдат приготвени на място от най-добрите майстори-кулинари. Редом до тях, талантливите ръце на занаятчии, ще демонстрират сръчност, умение и креативни идеи. Майстори-гайдари ще се опитат да запалят интереса към свирене на гайда и на най-малките, като търпеливо ги запознават с уникалния инструмент в безплатни уъркшопи.
Тридневната програма включва и много изненади, между които конкурс за най-дълго свирене на гайда без почивка. Смелчаците професионалисти и любители ще могат да покажат любовта си към свиренето на гайда, като се опитат да издържат да свирят в правилен тон на нея възможно най-дълго, без никаква почивка. Идеята ще се реализира за първи път по време на събора в село Гела, като подготовка за поставяне на рекорд на Гинес.
Акцент в неделния ден традиционно ще бъдат родовите срещи на старите местни фамилии, които заедно с всички посетители ще седнат на раздумка и ще се веселят с хороводна програма през целия ден. За любителите на къмпингуването сред природата ще има обособен и палатков лагер.
21-то издание на Гайдарското надсвирване и традиционния събор на родовете, ще събере всички посетители отново на Илинденските поляни над село Гела, на 2, 3 и 4 август. Уникалният събор възниква от незапомнени времена като земляческа среща и надсвирване между родовете. В съвременния си вид се организира за първи път през 2002 година и от тогава е събрал хиляди гости от страната и чужбина, които заедно се наслаждават на магията на гайдата, родопската музика и планинската песен.
Вход свободен!

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space