Юни 2024-а е най-топлият регистриран досега и е 13-ият последователен месец, през който средната глобална температура е с рекордна стойност за съответния месец, съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на Европейската служба за климатични промени „Коперник“.

Според месечния доклад температурите през юни също са били с 1,5 градуса по Целзий по-високи от прединдустриалните нива, като това е 12-ият пореден месец, в който е достигната или надхвърлена границата от 1,5 градуса по Целзий.

На конференцията за климата в Париж през 2015 г. световната общност си постави за цел да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса в сравнение с прединдустриалните нива. За периода от юли 2023 г. до юни 2024 г. глобалната температура е била с 1,64 градуса над средната стойност за прединдустриалния период, сочат данните от „Коперник“.

Макар и климатолозите от ЕС да признават, че поредицата от 13 месеца на рекордна топлина е „необичайна“, те посочват подобна поредица от месечни рекорди на глобалната температура през 2015 г. и 2016 г.

banner

Средната температура на въздуха на повърхността на Земята през юни е била 16,66 градуса, което е с 0,67 градуса над средното ниво, регистрирано за месеца между 1991 и 2020 г., и с 0,14 градуса над предишния рекорд, поставен през юни 2023 г., се посочва в доклада.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space