Аптеките от областите София, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Причината за недоволството е, че промените ще доведат до значителни затруднения за фармацевтите и пациентите, а именно: болните ще трябва да обикалят и да търсят лекарствата си в различни аптеки, а аптекарите ще получат само част от предвидената такса.

От Инициативния комитет на магистър-фармацевтите изпратиха писмо до здравния министър д-р Галя Кондева и финансовия министър Людмила Петкова. В него те информират, че фармацевтите не са съгласни с внесения проект на Наредба 4 преди седмица.

Те смятат, че  тази промяна е нецелесъобразна, несправедлива и ще компрометира достъпа по навременна терапия на пациентите, особено в малките населени места.

banner

Причината за цитираният недостиг на финансови средства по бюджета на фонда в мотивите не е инспириран от подписалите договор с НЗОК търговци на дребно- собственици на аптеки в началото на годината. Идеята за повишаването на реинбурсацията на лекарствата за сърдечно-съдови заболявания през април също не е тяхна.

„Нека тези политици, които са го предложили да понесат своята обществена отговорност. Не сме съгласни и с твърдението, че тази промяна се прави  за реализиране на по-пълна терапия, включително и възможност да се добавят нови медикаменти към нея. Идеята да се изпълнява частично рецептата според нас  ще доведе до напрежение и ще затрудни достъпа.“, се казва в писмото, подписано от Аделина Любенова – председател на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България.

Тя припомня, че към момента пациентите са недоволни, защото лекарствата за ССЗ не са безплатни. Те доплащат за предписаните им терапии, защото Касата разплаща само най-евтините лекарства.

Предложението на фармацевтите е да се преосмисли предложения текст и да не се правят прибързани корекции, които ще създадат още по-голям сблъсък с интересите на всички участници в процеса на обслужване на населението с лекарства разплащани от фонда.

„Освен това тенденцията все повече лекарства да стават реимбурсирани, на които аптеките  нямат  право на надбавка, е плашеща. Тя ще доведе до фалит на голям брой аптеки, защото те работят основно с пациенти, които разчитат на Касата.  Тоест, този процес  се задълбочава, а това изисква преосмисляне на цялата система на заплащане на аптеките. Таксите не са решение.“, казват от Инициативния комитет и предлагат да се запази най-малко сегашния модел и  да се направи спешна среща, на която да се поставят проблемите и гледните точки.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space