Случаите на треска от денга и други пренасяни от комари болести рязко се увеличават в Европа, предупреди здравната агенция на Европейския съюз, цитирана от АФП. Изменението на климата създава по-благоприятни условия за разпространение на инвазивните насекоми, предава Nova.

През 2023 година в ЕС, включително в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия (Европейско икономическо пространство) са регистрирани 130 случая на треска от денга в сравнение със 71 през 2022 година.

Това е „значително увеличение“ в сравнение с периода от 2010 до 2021 година, когато са регистрирани 73 случая, посочва в прессъобщение Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията. „Европа вече разбира, че изменението на климата създава по-благоприятни условия инвазивните комари да се разпространяват в незасегнати досега райони, и да заразяват повече хора с болести като денга“, каза директорката на центъра Андреа Амон.

През миналата година, в 123 региона на девет държави от ЕС, са регистрирани 67 смъртни случая от западнонилска треска.

banner

Тигровите комари, за които е известно, че пренасят вирусите на денга, чикунгуня и зика, се разпространява на север, изток и запад в Европа и понастоящем има популации в 13 страни, казват още от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията. Друг вид комар, отговорен за разпространението и на жълтата треска, наскоро се е установил в Кипър и няколко периферни региона на ЕС като Мадейра и френските Карибски острови.

„Широко разпространено е очакването, че изменението на климата ще окаже значително въздействие върху разпространението в Европа на болестите, пренасяни от комари, например чрез създаване на благоприятни условия на околната среда за установяване и разрастване на популациите им“, отбелязват от центъра.

Координираните мерки за контрол са от решаващо значение за ограничаването на тези заболявания. Отстраняването на застоялата вода от балконите и градините е важна превенция, допълват от агенцията.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space