От началото на годината до момента митническите служители на МП Летище Пловдив, при проверки на 145 полета по редовни международни линии, са задържали общо 326 000 къса цигари и 25 кг тютюн за пушене, по-голяма част от които с български акцизен бандерол, съобщиха от Агенция „Митници“.

Задържаното количество цигари е със 70 % повече в сравнение със същия период на миналата година, а при тютюна за пушене – пет пъти повече. Всички тютюневи изделия са били предназначени за изнасяне от страната за Великобритания, посочиха от митническата агенция. Съставени са общо 82 акта за нарушения на митническото законодателство. Броят на установените случаи е нараснал във връзка с увеличения брой пътници и полети от началото на годината, а стимул за нарушителите се явява относително ниската цена на тютюневите изделия у нас, спрямо цените на цигарите в други европейски държави, добавиха от Агенция „Митници“.

Най-голямото количество тютюневи изделия са открити през месец февруари в багажа на пътник, пътуващ за Великобритания – 12 800 къса цигари. На нарушителя е наложено административно наказание – глоба в размер на двойния размер от продажната цена на пренасяните цигари – приблизително 8500 лева. При друг случай пътник, заминаващ за Великобритания, опитал да пренесе в багажа си 11 400 къса цигари. По случая е образувано административнонаказателно производство. Най-често митническите служители установяват опити за пренасяне на тютюневи изделия сред личния багаж на пътуващите, в дрехи, чорапи и бельо, както и в кутии от вафли и опаковки от чай, става ясно от информацията на митническата агенция.

От там напомнят, че пътниците, използващи въздушен транспорт, могат да изнасят от страната до 40 кутии цигари с български бандерол, ако пътуват за друга държава членка на Европейския съюз (ЕС), и до 10 кутии цигари, ако пътуват за трета страна. Пътуващите следва да се запознаят и с правилата в приемащата държава, където лимитите могат да бъдат по-рестриктивни.

banner

Пътници, които пренасят количества по-големи от лимита, подлежат на глоба в случаите, когато пътуват за страна от ЕС – от 1000 до 4000 лв. при първо нарушение (от 3000 до 6000 лв. при второ) и от 200 до 250 на сто от продажната цена на цигарите, когато пътуват за страна извън ЕС. Цигарите, предмет на нарушението, се задържат.

Миналата седмица митнически служители конфискуваха за 90 000 къса цигари при проверка на пътнически микробус в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост“ при Русе. От митницата съобщават, че при друг случай в микробус в района на ГКПП „Дунав мост“ при Видин са открити 43 000 къса цигари с валиден български акцизен бандерол.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space