Общите задължения на държавните и общински болници са нараснали през първото тримесечие на 2024 година и вече надхвърлят 800 млн. лева.

Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), отчитайки представени данни от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева.

Трупането на дългове е тревожно дори на фона на намаляването на просрочените им задължения и поставя редица въпроси за финансирането и управлението на болниците у нас.

Данните на Министерството на здравеопазването от последните няколко тримесечия показват, че след постепенния спад на дълговете след края на 2022 година, лечебните заведения за болнична помощ само за последните 6 месеца са натрупали допълнителен дълг от около 100 млн. лв. Това са задължения към доставчици за дейности, стоки и услуги, които болниците купуват на пазара, но не успяват да изплатят навреме, отбелязват от ИПИ.

banner

Дълговете на държавните болници достигат 623 млн. лв., а на общинските – 205 млн. лв. Това е очаквано, тъй като държавните болници са с много по-голям капацитет и извършват значително по-голям обем дейност в сравнение с общинските. Най-големи задължение от държавните болници са натрупали УМБАЛ „Александровска“ (65 млн. лв.), УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ (64 млн. лв.) и УМБАЛ „Св. Георги“ (56 млн. лв.).

Това са и най-големите по брой легла и персонал лечебни заведения за болнична помощ у нас. При общинските болници тези с най-големи задължения са КОЦ Пловдив (близо 27 млн. лв.), КОЦ Бургас (близо 15 млн. лв.) и СБАЛО „Св. Мина“ (11 млн. лв.) – отново едни от най-големите общински лечебни заведения.

По отношение на просрочените задължения първенството държи врачанската МБАЛ „Христо Ботев“ (8,2 млн. лв.) – същото лечебно заведение, което държавата се опитва да спасява в началото на април чрез увеличение на капитала на дружеството. Държавни болници със значително ниво на просрочията са и МБАЛ „Александровска“, МБАЛ „Лозенец“ и НКБ – всяка с по над 7 млн. лв. просрочени задължения.

От общинските болници тези с най-високо ниво на просрочия са МБАЛ Поморие, СБАЛО Хасково и МБАЛ Тутракан, отбелязват още от Института за пазарна икономика.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space