Празник на възхищението от чудесата на природата на тема „Нашата земя. Нашето бъдеще“ се проведе днес по случай Световния ден на околната среда. Домакини на събитието бяха учените от Аграрен университет – Пловдив, които заедно с експерти на Сдружение „Зелени Балкани“ и Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) организираха пъстрото събитие. Гости и активни участници бяха учениците и учителите от 4 „б“ клас при СУ „Св. Софроний Врачански“ в Пловдив.
Инициативата откриха зам.- ректорът на висшето училище, проф. Тоня Георгиева, деканът на факултет „Растителна защита и агроекология“, доц. д-р Йорданка Карталска и ръководителят на катедра „Агроекология и опазване на околната среда“, доц. Татяна Билева. Официален гост беше и зам.-кметът на район „Южен“, Петя Петкова. Те отправиха послания към младите участници, че бъдещето на Земята е в ръцете на тяхното поколение, което трябва да приеме предизвикателството, но и да поеме отговорността за възстановяването на природата, която страда от различни видове човешки натиск и то в условията на бързопроменящ се климат.
Проф. Иван Янчев и доц. Пламен Зоровски влязоха в ролята на екскурзоводи. Те разходиха участниците в събитието из благоуханните опитни полета на университета, където се отглеждат за научни цели лечебни, ароматни и вкусови растения. Децата дегустираха някои от тях чрез стриване на листенцата и цветовете между пръстите си. Те видяха пъстроцветните лехи с розмарин, маточина, медицинска лайка, непетата, жълт мак, ружа, валериана, невен, лавандула, лен и много други и научиха кои части от тях се използват, как и за какви цели се извличат биологично активните вещества от тях.
Част от празника стана „Оживялата изложба“ – впечатляващ проект на международната инициатива Европейски зелен пояс, който е създаден с цел да популяризира опазването на редките птици в трансграничните райони на трите съседни балкански държави – България, Гърция и Турция. Експозицията даде възможност на младите природолюбители и останалите участници в събитието да разгледат макети на редки видове в реален размер – малък корморан, царски орел, черен лешояд, червеногуша гъска, гривестата рибарка. Д-р Градев от „Зелени Балкани“ разказа за създаването на изложбата, като фокусира вниманието основно върху белошипата ветрушка – рядък вид сокол, доскоро смятан за изчезнал като гнездящ от територията на България и успешно възстановен по проект „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017, изпълняван от неправителствената организация с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС. Беше предвидено време и за творчество – децата сами изрисуваха тениски с белошипи ветрушки, които оцветиха с текстилни бои. Те нямаха търпение да облекат новите си придобивки и да разкажат за чудната история на пернатите на своите близки.
Събитието продължи с посещение на научни лаборатории под ръководството на проф. Светла Янчева, главен секретар „Институционално сътрудничество и комуникации“ в Университета. Тя разказа за иновативните инвитро техники, при които се отглеждат растения в епруветка и показа проби с малина и къпина.  По този удивителен начин в стерилни условия и в специален хранителен разтвор, вместо в почва, от всяка една клетка от растението може да се регенерира и да се възпроизведе дадения растителен организъм. Удивителната технология се прилага предимно при трудни за размножаване по конвенционален път растения и то без да има опасност да се увредят естествените им местообитания. Това спомага за тяхното възстановяване, което е чудесна възможност в условията на увреждане на земята и опустиняване. На всички желаещи беше дадена възможност да разгледат детайлно използваните растителни клетки под микроскоп.
Празникът завърши в приповдигнато настроените и размяна на жестове между участниците. Младите природолюбители демонстрираха свои проекти за природата. Кристина Денкова дефилира с авторски тоалет от рециклирани материали – рокля и ангелски крила. Експерт на РИОСВ – Пловдив връчи индивидуални грамоти за активно участие в образователната инициатива по случай Световния ден на околната среда и демонстрираната отговорност към опазването на природата на всеки ученик. Към учителките беше отправена благодарност за това, че  приемат като лична кауза екологичното образование на възпитаниците си! От своя страна четвъртокласниците от СУ „Св. Софроний Врачански“ присъдиха званието „Земни воини“ на организаторите с посланието: „Това, което правим с природата, е огледало на това, което правим със себе си“.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space