Вейпове с канабис се разпространяват свободно в търговската мрежа у нас, показва проверка на bTV. Те се задържат в организма с дни и могат да бъдат изключително опасни, особено за децата.

Електронните цигари съдържат HHC – производно на основното психоактивно вещество в канабиса. От октомври миналата година то е включено в забранителния списък с вещества, които носят висок риск за общественото здраве. Това го прави нелегално.

Пушенето на вейп може да причини огромни вреди за здравето и нервната система, като се задържа дълго в човешкия организъм.

„Тетрахидроканабинолът е основната психосъставка в канабиса. Докато синтетичното вещество има характеристика на тетрахидроканабинол. Той е липидо-разтворим, свързва се с мазнините в организма и се задържа дълго време. Той може да е открит с дни след употребата му и когато се натрупа въздейства много пагубно на централната и периферната нервна система, тъй като се свързва със CB1 и CB2 рецепторите. Те се намират и в черния дроб, и в щитовидната жлеза“, предупреди пулмологът д-р София Ангелова.

banner

„Има специфични тестове, с които може да се докаже в кръвта, урината и косата. Оказва се, че в косъма може да се задържи 90 дни. Ако дете използва такъв вейп, то няма да бъде адекватно, то ще бъде с нарушена концентрация и внимание, с ниско кръвно налягане, може да стигне и до колапс“, допълва д-р София Ангелова.

По думите ѝ хората, които употребяват това вещество имат нарушена концентрация и координация. Кръвното им налягане пада, разширяват се артериолите, а очите се зачервяват.

„Такива хора, ако седнат на волана, стават опасни за движението по пътищата. Задържайки се в организма, то влияе на имунната система, потиска клетките, които защитават от инфекции и може да доведе до развитие на тежки инфекции, включително и гной“, далармира пулмологът.

Консумацията на вейпове с тетрахидроканабинол е особено опасна за подрастващите, при които организмът все още се развива, и може да доведе до тежки последици. Изключително висок е рискът от ранно развитие на сърдечно-съдово заболяване.

По думите на д-р Ангелова не по-малко вредни са вейпове с различни аромати. Проучване на Бостанския медицински университет доказва, че в тях се съдържат 9 химикала, сред които и пестициди.

Въпреки че веществото е включено в забранителния списък, се оказва че онлайн можем много лесно да се сдобием с него. Наш екип успя да го получи само за няколко часа, доставено с една от големите куриерски фирми.

От МВР отговориха за bTV, че сайтовете за разпространение на различни стоки, вещества и продукти са регистрирани не само в България и че сигнал трябва да се подаде към отдел „Киберсигурност“ на ГДБОП. Ако се установи престъпна дейност, се пристъпва към ограничаване или премахване на съдържанието.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space