Ученически екскурзии ще могат да се организират само ако по време на пътуването се посещават по няколко обекта, свързани с историята, археологията, културата или природните науки.

Такава промяна се подготвя в Наредбата за ученическите пътувания, обяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков във Варна.

Той отиде на посещение в Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ и Института по океанология „Фритьоф Нансен“ към БАН, съобщават от пресцентъра на МОН.

Към момента МОН е разработило примерни образователни маршрути,

banner

обхващащи цялата страна и които се използват по някои от националните програми, по които училищата получават финансиране. Сега се планира те да бъдат задължителни за всички пътувания, които училищата организират, за да се съчетават те с повишаване на познанията на децата в различни области, да се запознават и да преживяват България по различен начин, да придобиват впечатления на място за процесите в природата, но и за факти от културно-историческото ни наследство.

“Придобиването на знания чрез преживяване доказано дава много добри резултати.

Затова искаме да насърчим училищата да посещават знакови обекти, свързани с нашата история и култура”, каза министър Цоков. По думите му и сега много училища включват такива обекти в организираните си пътувания. “Провеждат се десетки изнесени открити уроци и по този начин насърчаваме връзката между културните и научни обекти с образователната система”, обясни проф. Галин Цоков.

Повече от 6000 деца и ученици посещават годишно обсерваторията във Варна. В нея се организират както постоянни курсове за ученици, така и беседи за организирани посещения на училища от региона, стана ясно още по време на визитата му.

МОН и Институтът по океанология ще си партнират в разработване и популяризиране на национална програма за морска грамотност. Това бе договорено по време на среща на министър Галин Цоков с изпълнителния директор проф. Атанас Палазов. Научната организация подготвя различни инициативи, свързани и с Десетилетието на ООН за науката за океана за устойчиво развитие.

От Института задълбочават връзките си с училищата и организират редица срещи и открити уроци в региона. “Заедно трябва да си партнираме, за да създадем възможност това да се случва в цялата страна, защото знанието за моретата и океаните е в основата на устойчивото развитие”, подчерта проф. Цоков.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space